Mindannyian nehéz évet hagytunk magunk mögött, alighanem 2023 nem aranybetűkkel íródik be a történelemkönyvekbe. Óriási infláció, irreális energiaárak, emelkedő alapanyagköltség – a HoReCa-szektor szereplői azt remélik, 2024-ben már csak felfelé vezet út.
Számos kihívással szembesültek a vendéglátósok 2023-ban is, mégis jellemzően igen szép forgalmat értek el. A minden téren emelkedő költségek azonban az eredményességi mutatókat a kiváló ünnepi szezon ellenére is csökkentik. Szakmai szervezeteket kérdeztünk arról, hogyan értékelik az ágazat helyzetét, tavalyi évét és mire számítanak 2024-ben.
A csúcsgasztronómia világának házias ízeivel, professzionális gasztronómiával várja vendégeit. A St. Andrea Restaurant történetének kezdetektől része, aki hozzájárult a sikerekhez. Egy séf, aki hazai top éttermet vezet, otthon vegetáriánus ételeket főz, és mániákusan gyűjti a könyveket. Kollár Endre séffel beszélgettünk pályafutásáról és terveiről.
A regionalitásban, a szezonalitásban és az őszinte konyhában hisz Csillag Richárd séf, aki feleségével, Gelencsér Jankával immár második évét zárja a Lokal47-tel.
Hazánk gasztronómiai élete az utóbbi évtizedben felpezsdült. Köszönhető ez a nemzetközi elismeréseknek, a médiának és a világban folyó trendeknek. Ami a szakácsművészetet illeti, a világ szinte minden konyhája és alapanyaga elérhetővé vált. Már csak arra van szükség, hogy megfelelő szakemberek kezébe kerüljön a tudás. Ennek példája Pallag Dávid séf, ő is annak a generációnak a tagja, aki átveheti a stafétát a „nagy öregektől”. Mi lehet a sikerének titka?