Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezetőjének és társelnökének szavai egyaránt adnak okot a pesszimizmusra és az optimizmusra. A gazdasági – főleg az energia – helyzet sosem látott terheket ró a vállalkozásokra, bezárásokról is lehet hallani, ugyanakkor az Ipartestület tanműhelye ősszel is csúcsüzemben működött, a szakmai bemutatókra, képzésekre, workshopokra pedig nemhogy csökkent, de idén nőtt az igény.
Kétségtelen, hogy rájár a rúd a hazai vendéglátás minden szegmensére. Ez alól a street food vonal sem kivétel. A nehézségek ellenére mégis sokan ebben látják azt a lehetőséget, amivel túl lehet élni az elkövetkezendő időszakot.
Beruházásokban, létszámban is most egy még bizonytalanabb jövő vár a vendéglátásra és a turizmusra, mint ami a Covid-járvány alatt volt. Eddig ugyanis nem volt általános gazdasági válság, egyes szektorok kifejezetten jól prosperáltak. Iparági szereplőket kérdeztünk körképünkben arról, hogy mire számítanak a HORECA-szektorban, várható-e tömegesen az üzletek bezárása, és hogyan érintik a szolgáltatókat a jelenlegi körülmények.
Az elmúlt két évben a vendéglátóüzletek alkalmazkodtak a váratlan helyzetekhez, de a munkaerőhiány, az infláció és az elszabadult energia- és alapanyagárak továbbra is hatalmas kihívást jelentenek a szektornak.
Igazából senki sem tudja, miért mellőzik hazánkban ezt a nagyszerű húsféleséget. Az biztos, hogy nincsen hagyománya Magyarországon a pulykafogyasztásnak, pedig ideje lenne felismerni a pulykában rejlő lehetőségeket.