Bencze Gergő séf az Eventrend Group cégcsoport szállodai divíziójában dolgozta ki a gasztronómiai koncepciót, amely minden érintett hotelben nagy sikernek örvend. Lapunknak arról mesélt, hogy mi a sikerük titka, és minek köszönhető, hogy viszonylag kismértékű náluk a munkaerőhiány.
A Centrál Grand Cafe kávéház egyike volt a századforduló legfontosabb irodalmi kávéházainak. Az intézmény számtalan átépítést megélt már a Károlyi Mihály utca és az Irányi utca sarkán álló történelmi épületben. A felújított nagykávéház 2022. április 14-én nyit ki.
Idén július elejétől lép életbe a vendéglátóhelyek adatszolgáltatási kötelezettsége, amire az éttermeknek még fel kell készülniük. Egyelőre azonban nem tudni, hogy pontosan mire.
Megnéztük, hogyan tud eleget tenni a csomagolóipar az egyszer használatos műanyagokat betiltó rendeletnek, és milyen fenntartható alternatívát tudnak a gyártók és forgalmazók kínálni a HoReCa szektor részére.
A vendéglátás és a turisztika egy folyamatosan változó piaci helyzetben van, ami folyamatos odafigyelést, helyzetelemzést kíván a szakemberektől. Az már biztos, hogy ezek a szegmensek komoly átalakuláson mentek keresztül, kényszerű, de hasznos innovációt is hozva a szakmába. Az alapproblémák terén említeni lehet a világpiacot, az áremelkedéseket, az alapanyagellátást és a szakemberhiányt. Egyet lehet csak tenni, felülemelkedve ezeken a problémákon, a megoldásokra koncentrálni. Megkérdeztünk néhány szakembert, hogy ők hogyan látják a vendéglátás jelenét és jövőjét.
Nem enyhült a munkaerőhiány a vendéglátásban és a turizmusban. Az ágazat helyzetét nehezíti, hogy megszűntek korábbi áfa-kedvezmények, megemelkedett januártól a bruttó minimálbér, és februártól élelmiszervásárlásra is fel lehet használni a SZÉP-kártyákat. Szakmai szövetségeket kérdeztünk arról, hogyan értékelik a 2021-es évet, és mit várnak 2022-től.