A vendéglátás és a turisztika egy folyamatosan változó piaci helyzetben van, ami folyamatos odafigyelést, helyzetelemzést kíván a szakemberektől. Az már biztos, hogy ezek a szegmensek komoly átalakuláson mentek keresztül, kényszerű, de hasznos innovációt is hozva a szakmába. Az alapproblémák terén említeni lehet a világpiacot, az áremelkedéseket, az alapanyagellátást és a szakemberhiányt. Egyet lehet csak tenni, felülemelkedve ezeken a problémákon, a megoldásokra koncentrálni. Megkérdeztünk néhány szakembert, hogy ők hogyan látják a vendéglátás jelenét és jövőjét.
Nem enyhült a munkaerőhiány a vendéglátásban és a turizmusban. Az ágazat helyzetét nehezíti, hogy megszűntek korábbi áfa-kedvezmények, megemelkedett januártól a bruttó minimálbér, és februártól élelmiszervásárlásra is fel lehet használni a SZÉP-kártyákat. Szakmai szövetségeket kérdeztünk arról, hogyan értékelik a 2021-es évet, és mit várnak 2022-től.
Hosszú, külföldön töltött évek után tért haza Moldován Viktor. Ő az, aki soha nem enged a minőségből, aki letette voksát a magyar konyha mellett és büszkén hirdette a világban. Karrierjének még koránt sincs vége, hiszen hazánk ikonikus éttermének, a Gundel Étterem séfjeként őrzi a hagyományokat. Azt a gasztrokulturális hagyatékot védi, képviseli, ami Gundel Károly életműve adott a vendéglátó szakmának.
Tavaly decemberben Fazekas Ádám első díjjal tért haza a fagyik világbajnokságának is tekinthető Gelato Festival World Masters versenyről. A „pisztácia gyümölcse” a hazai verseny után az európai döntőn is az élen végzett, és világszinten sem talált legyőzőre. A magyar fagylaltmester márciusban a Sigep expóra utazik Riminibe, hogy a nagyközönség előtt is elkészítse mesterművét.
Az elmúlt években a gasztronómia átszivárgott Budapestről vidékre. Ennek köszönhetően több komoly minőséget képviselő vidéki étterem is bekerült a szakma fókuszába. Professzionális séfek költöztek vidékre és alkották meg az adott régió gyöngyszemeit. Ez a tendencia szerencsére nem állt meg és biztosak lehetünk abban, hogy a következő hely, amiről még sokat fogunk hallani, a kiskunhalasi Rézmozsár Étterem lesz, ahol Márfi Gábor séffel beszélgettünk.
Vannak éttermek, melyek régóta meghatározó szereplői a magyarországi gasztronómiának. A tradíciókat, a modern felfogást képviselik, nélkülük sokkal szegényebb lenne a vendéglátás újkori történelme. Az egyik ilyen az Arany Kaviár Étterem, mely nemrégiben megújult. Nyíri Szásával beszélgettünk a múltról és a jövőről.