Az energiaárak robbanásszerű változása, az alapanyagok elképesztő drágulása, a munkabérek emelkedése és a tervezhetőség hiánya az, ami a vendéglátás és a szállodaipar működését a leginkább megnehezítette tavaly. A nyáron prognosztizált tömeges bezárásokra szerencsére nem került sor, de így is több ezer üzlet zárt be az elmúlt egy-két évben.
Kétségtelen, hogy rájár a rúd a hazai vendéglátás minden szegmensére. Ez alól a street food vonal sem kivétel. A nehézségek ellenére mégis sokan ebben látják azt a lehetőséget, amivel túl lehet élni az elkövetkezendő időszakot.
Beruházásokban, létszámban is most egy még bizonytalanabb jövő vár a vendéglátásra és a turizmusra, mint ami a Covid-járvány alatt volt. Eddig ugyanis nem volt általános gazdasági válság, egyes szektorok kifejezetten jól prosperáltak. Iparági szereplőket kérdeztünk körképünkben arról, hogy mire számítanak a HORECA-szektorban, várható-e tömegesen az üzletek bezárása, és hogyan érintik a szolgáltatókat a jelenlegi körülmények.
Az elmúlt két évben a vendéglátóüzletek alkalmazkodtak a váratlan helyzetekhez, de a munkaerőhiány, az infláció és az elszabadult energia- és alapanyagárak továbbra is hatalmas kihívást jelentenek a szektornak.
Igazából senki sem tudja, miért mellőzik hazánkban ezt a nagyszerű húsféleséget. Az biztos, hogy nincsen hagyománya Magyarországon a pulykafogyasztásnak, pedig ideje lenne felismerni a pulykában rejlő lehetőségeket.