Tavaly decemberben Fazekas Ádám első díjjal tért haza a fagyik világbajnokságának is tekinthető Gelato Festival World Masters versenyről. A „pisztácia gyümölcse” a hazai verseny után az európai döntőn is az élen végzett, és világszinten sem talált legyőzőre. A magyar fagylaltmester márciusban a Sigep expóra utazik Riminibe, hogy a nagyközönség előtt is elkészítse mesterművét.
A vendéglátás és a szállodaipar helyzetét igyekeztünk ezúttal felmérni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a bő féléves leállás után mire volt elég a nyár a szektorokban. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete mellett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét, illetve ágazati szereplőket kérdeztünk a munkaerőhiányról, és az őket sújtó áremelésekről.
Hosszú szunnyadás után újraindult hazánkban a vendéglátás. Elindítani egy éttermet ilyen hosszú leállás után embert próbáló feladat. A nyitás kapcsán legalább annyi, vagy még több kérdés vetődik fel, mint a zárásnál, erről kérdeztük Sárközi Ákos séfet, étteremtulajdonost.
Ki ne szeretné a fagylaltot? Mégsem vagyunk egy nagy fagylaltfogyasztó nemzet, pedig az ország megannyi cukrászdája és fagylaltozója ilyenkor azon dolgozik, hogy különleges, ízletes, minőségi, lágy és krémes jeges csodákkal lepjenek meg minket.
Ha asszociációs játékot játszanánk, a fagylalt bizony sokaknak jutna eszébe a „nyár” szó hallatán. Nem véletlen, hiszen az édes vagy éppen savanykás finomság a meleg egyik üdítő ellenszere. De a fagylalt nem csak egy hűsítő desszert, annál sokkal több!
A gyermekek jutalma, a választás lehetősége, új ízek próbára tétele, ok egy baráti találkozásra, vagy éppen kárpótlás magunknak egy félresikerült nap után. A fagylalt fontosságáról, variánsairól, jelenéről és jövőjéről Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnökét kérdeztük.
A vendéglátásban és turisztikában számottevő különbségek vannak a főváros és a vidék között. Nem véletlen, hogy a szakmai szervezetek is tagozódtak. Azt eddig is tapasztaltuk, hogy a vidéki turizmus és a belföldi közönség kisegítette a vidéki régiókat. Vajon a most következő újranyitás mivel jár? Ruprecht László séf, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnökének véleményét kértük ki erről.