Sokan és sokféleképpen látják a magyar vendéglátás helyzetét. Jelenleg egy olyan időszakot élünk meg, melyre eddig nem volt soha példa. Se megoldás, se recept, inkább elszigetelt magányos megoldások jellemzik azt, ami most uralkodik a piacon. Megérteni, értékelni, csakis úgy lehet, ha sokkal átfogóbban szemlélődünk. Segal Viktor – akinek pályafutása a határokon átívelő –, érdekes meglátásokkal és elgondolkodtató nézőpontból tudja mérlegelni, jellemezni a helyzetet.
Györffy Árpádot a szakmában már régóta ismerik, az Arany Kaviár Étteremben tűnt fel, és gyorsan felfedezték tehetségét. Konyhafőnöki munkája mellett számos szakmai versenyen tevékenykedett, és nemrégiben a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive séfje lett. A nagyközönség találkozhatott vele a Masterchef VIP műsorában, mint zsűritag, ő is azon séfek egyike, aki a munkája szerelmese, akire érdemes odafigyelni. Arról kérdeztük, hogy új pozíciója milyen feladatokkal jár, illetve, hogy a mostani helyzetet miként látja egy szálloda executive séfje.
Magyarország az utóbbi években számos gasztronómiai sikert könyvelhetett el magának. Ehhez hozzátartozik, hogy nemzetközi szinten értünk el sikereket, figyelnek ránk és séfjeinkre. Rendelkezünk olyan éttermekkel, melyek a legmagasabb elismerést, a Michelin-csillagot tudhatják magukénak.
Az újranyitás mindenkinek fejtörést okozott, hiszen az adott körülmények eddig nem tapasztalt helyzetet alakítottak ki. A vendéglátás szerteágazó világának résztvevői és szakemberei az általuk képviselt területen mindannyian új kihívások előtt állnak. Sokan fogalmazták meg azt a tényszerűséget, hogy a válság leginkább a budapesti vendéglátást sújtja, ezen belül is azokat az éttermeket, melyek a külföldi vendégekre alapozták meg tevékenységüket. A legspeciálisabb terület mindazonáltal a csúcsgasztronómia, ahol még inkább megfontoltan kell cselekedni. Ezzel és saját meglátásaival kapcsolatban kérdeztük Sárközi Ákost, Magyarország legismertebb séfjét, gasztro szakemberét.
Palágyi Eszter még mindig Magyarország egyetlen olyan hölgy konyhafőnöke, aki hat évig vezette azt az éttermet, amely először kapott Michelin-csillagot hazánkban. Egy olyan szakmai közegben tud helytállni, mely leginkább a férfiak világa, és mégis számos sikert tudhat magáénak. Pályafutása és gondolkodásmódja példaértékű minden nő számára, akármilyen területen is dolgozik. Mint az ország egyik legnevesebb konyhafőnöke, a Costes Group után az idén megnyíló Matild-palotában dolgozik tovább, mely az ország első The Luxury Collection brandhez tartozó hotelje lesz. Most teljesen új, sőt, egyedi kihívások elé néz – erről és pályafutásáról kérdeztük.
Tapasztalt Bocuse d’Or-versenyző, elhivatott séf és fanatikus szakember. Hogy miként lehet mindezt véghezvinni úgy, hogy családapaként is helytáll? Csakis úgy, ha valaki a szakmája szerelmese.