Reményiné Tihanyi Klára, a SIRHA Budapest kiállítási igazgatója lapunknak elmondta, hogy jövôre már hatodik alkalommal rendezik meg a szakkiállítást. Nem csak Magyarország, de Kelet-Közép-Európa vezetô élelmiszeripari és HORECA szakkiállítása 2024. március 5. és 7. között lesz a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén.

Reményiné Tihanyi Klára kiállítási igazgató úgy látja, hogy jó döntésnek bizonyult a SIRHA Lyon mintájára a közép-kelet-európai régióban is meghonosítani a brandet. Az elmúlt tíz évben, a kezdetekhez képest a kiállítók száma a háromszorosára, a kiállítási terület pedig a duplájára nôtt.

A kétévente megrendezett szakkiállítás koncepciójában sarkalatos szempont, hogy ne csak standokat lásson a közönség. Számos program kíséri a szakmai közönségnek szóló B2B rendezvényt. Az elmúlt években például a Bocuse d’Or magyar, illetve európai döntôje kísérte, de volt desszertverseny is, és sok más olyan program, amely az élelmiszer- és vendéglátóipart érinti.

„Most újdonságként lesz egy külön Fagylalt Aréna három napon át a G Pavilonban, itt lesz a Gelato Festival World Masters magyarországi elôdöntôje. A második napon ugyanitt szakmai tanulókkal egy játékos és kreatív fagylaltverseny lesz. A harmadik napon pedig a fagylaltpiaci cégek mutatják be az újdonságaikat” – közölte.

Reményiné Tihanyi Klára felhívta a figyelmet arra, hogy a 2024-es kiállításon közétkeztetési szakácsverseny is lesz, amely három napon keresztül látható majd az A Pavilonban.

Mindezek mellett a kiállítás megannyi programmal, konferenciával és bemutatóval várja a szakmában tevékenykedôket.

„A Trade Magazinnal közösen szervezünk egy Startup Islandet, ahol olyan cégeknek adunk megjelenési lehetôséget, amelyek már fejlesztettek valamilyen innovációt, de még startupok” – mondta.

A SIRHA Budapest csapata azon dolgozik, hogy az Enterprise Europe Network-kel együtt egy B2B találkozót is tartsanak, amelynek az egyik napja fizikai, a másik napja pedig virtuális rendezvény lenne.

Ágazati trendek és innovációk

A SIRHA Budapest kiemelt partnere már a kezdetek óta a METRO. Az áruházlánc 2024-ben kilenc nagy szigetstanddal jelenik meg az A Pavilon közepén.

A kilenc szigeten különbözô vendéglátóipari egységeket hoznak létre, ahol látványos programokkal várják a látogatókat. A három nap alatt összesen 314 programot valósítanak meg” – mesélte a kiállítási igazgató.

Ugyancsak a kezdetek óta kiemelt hivatalos médiapartnere és hivatalos lapja a rendezvénynek a Trade Magazin. Mindegyik SIRHA Budapest kiállításon ôk szervezik a Future Store címû programsorozatot, amely a kereskedelmi innovációkat mutatja be. Emellett a magazinnal közösen rendezik meg a szervezôk az innovációs versenyt, amelyen a kiállítók vehetnek majd részt.

A Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Pékszövetség, a Pannon Gasztro Akadémia, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Felelôs Gasztrohôs és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia is a SIRHA Budapest támogató partnerei, amelyek az ágazati trendeket is bemutatják.

„Minden évben a Magyar Vendéglátók Ipartestületével közösen szervezünk egy konferenciát, kifejezetten a vendéglátóipar számára. Ennek témája az NTAK-os adatszolgáltatás és az ezekhez kapcsolódó tapasztalatokról szól majd. A másik fô témaköre pedig az italtermékekre vonatkozó kötelezô visszaváltási rendszer lesz, amely a HORECA-szereplôk oldaláról járja körbe a kérdéseket. Azt gondolom, abszolút aktuálisak lesznek jövô tavasszal is ezek a témák” – állapította meg.

A Magyar Marketing Szövetség HORECA-tagozata pedig egy HORECA-marketing kommunikációs mûhelyt szervez, ahol a vendéglátóiparban hatékonyan alkalmazható marketing eszközökrôl lesz szó.

A Felelôs Gasztrohôs Alapítvány pedig fenntarthatósági fókusszal szervez rendezvényt a szakkiállításon. Lesznek még más programok, bemutatók is, például SIRHA Budapest Coffee Challenge is. Tolmácsolást igény esetén biztosítanak a rendezvényekhez. 

Több száz kiállító, sok ezer szakmai látogató

A 2024-es szakkiállításra 300-400 közötti kiállítót várnak.

„Tavaly 376 kiállító volt, akik 17 országból érkeztek. Leginkább az élelmiszeripar kiemelkedô képviselôi, de a konyhatechnológia, a cukrászat és sütôipar szereplôi is nagy számban vettek részt. Megtalálhatóak az italgyártás, a csomagolástechnológia, a szállodaipar – bútor, asztali teríték, kávé, bár – és a higiénia terén mûködô cégek is, hiszen termékeiket és szolgáltatásaikat a vendéglátóipar mind felhasználja” – összegezte.

A nekik gyártott és kínált termékeket és szolgáltatásokat jelenítik meg a kiállításon. A látogatói kör ennek megfelelôen 2024-ben is elsôsorban az éttermek, a szállodák, pékségek, cukrászdák, a csomagolóipar, szállodaipar, élelmiszer-kereskedelem képviselôibôl áll össze, ezért az ô területeiken van a kiállítás fókusza.

Reményiné Tihanyi Klára elmondta, hogy a külföldi kiállítók között vannak kollektív nagy megjelenések. A legnagyobb az olasz csoport, az ô részvételüket az Olasz Exportfejlesztési Intézet szervezi, de a cseh és az indonéz cégek is mindig nagy számban képviseltetik magukat.

„Bízunk abban, hogy most más országokból is ilyen kollektív megjelenések lesznek. Már most körülbelül 10-12 országból van kiállítópartner” – mondta.

A legtávolabbról talán az indonéz kiállítók érkeznek, ôk minden alkalommal különlegességekkel készülnek a kiállításra.

„Remélem, hogy a nyugat-európai országokból is sokan jönnek: Németországból, Franciaországból. Már tôlük is vannak jelentkezôk. Természetesen a környezô országokból, Szlovákiából is mindig szép számmal jönnek a szakemberek” – tette hozzá.

A 2022-es kiállításon mintegy 24 ezer szakmai látogató vett részt, de Reményiné Tihanyi Klára bízik abban, hogy 2024-ben nem csak elérik, hanem meg is haladják ezt a számot. Ennek az az oka, hogy a 2022-es rendezvényre még a pandémia is hatással volt, akkor még hibrid formában lehetett részt venni. A 2024-es SIRHA-n azonban már csak fizikai standmegjelenés lesz.  

 

Október 30-ig 10%-os kedvezményt kapnak a jelentkezôk a listaárakból. Érdemes ezt a lehetôséget kihasználni, mert azt követôen már csak listaáron tudnak a kiállítók részt venni az eseményen.

Jelentkezni a sirha-budapest.com weboldalon lehet a jelentkezési ív kitöltésével, vagy a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül is lehet kérni jelentkezési lapot, illetve információt. Minden kérdés esetén állnak a szervezôk a partnerek rendelkezésére.

 

 

 Az innovációs versenyen a regisztrált kiállítók nevezhetnek az elôzô kiállítás óta bevezetett termékekkel, technológiákkal, szolgáltatásokkal. A jelentkezési lap hamarosan elérhetô lesz a kiállítás honlapján, és a kiállítókat külön is értesítik a lehetôségrôl. A versenyt szakmai zsûri bírálja el.

 

 

(x)