Idén is megrendezték az MBH Bank Gourmet Fesztivált, amely 2023. június 2. és 4. között újra felpezsdítette a hazai gasztronómiát. Ahogy már megszokhattuk, a fesztiválon az ország legjobb séfjei, cukrászai, sör- és pálinkafőzdéi, illetve borászatai várták a nagyközönséget a budapesti Millenáris parkban.

 Kétségtelen, hogy ez a fesztivál egyedülálló a maga nemében, hiszen ritkán lehet egy helyen, egy időben több tucat étterem kínálatával találkozni. A Gourmet Fesztivál valójában a gasztronómia ünnepe, hiszen az egész országból, sőt még a határainkon túlról is érkeztek vendégek, csakúgy, mint a vendéglátás és a turisztika szektor szakemberei.

 Miért egyedi az MBH Bank Gourmet Fesztivál?

Már az első napon, pénteken özönlöttek az emberek, akik kíváncsiak voltak a megannyi kiváló ételre. A fesztivál egyik lényege a szakmai párbeszéd, hiszen az ország minden pontjáról érkeztek szakácsok, séfek, cukrászok, borászok, sommelierek. Kiváló lehetőség adódott arra, hogy a szakemberek megvitassák az aktuális problémákat, és hogy egymástól is tanuljanak, óriási potenciál van abban, hogy fortélyokat, praktikákat sajátíthassanak el.

A látogatók számára lehetőség nyílt rá, hogy személyesen is találkozhassanak kedvenc séfjeikkel. Akik pedig komolyabban érdeklődtek a különlegességek és a trendek iránt, látványos és érdekes workshopokon vehettek részt, és élőben is megfigyelhették, ahogy a profi séfek dolgoznak.

 A Gourmet Fesztivál az ínyencek mekkája

100 kiállító vett részt az eseményen, ennek nagyjából a fele étterem. Erős volt a felhozatal vidéki éttermekből, ami fontos, hiszen a látogatók nagy része a fővárosból érkezett a fesztiválra. Ennek köszönhetően számos olyan étterem kínálatával is találkozhattak, amik csak hosszabb utazással lennének elérhetőek a számukra. Valójában így be lehetett járni az ország kiemelkedő vidéki éttermeit, végigsétálva a Millenáris parkban. Ezen kívül megtalálhatóak voltak a cukrászdák és a street food vonal jeles képviselői is. Bár ahogy megszokhattuk, az éttermeken volt a hangsúly, – több mint 200 féle ételt lehetett megkóstolni – de jelentős számban, mintegy 20-30 kiállítóval jelen voltak az italos cégek is. 

Az idei Gourmet fesztivál témája az ‘új generáció’

Ebben az évben a fiatal tehetségek kerültek fókuszba, és ezáltal a megújulás, illetve hangsúlyosan a fenntarthatóság is része volt a tematikának. Ez azért is érdekes, mivel az elmúlt esztendőkben alapanyagokat és ételeket választottak a rendezvény tematikájának. A tavalyi évben az ‘örökség’ volt a téma, ezen gondolatiság következő lépéseként idén az új generáció következett. Az új generációt a fesztivál hivatalos arcaival is erősítették, akik fiatal koruk ellenére a szakmai legjobbjai között szerepelnek.

Wossala Rozina vendéglátós-író-műsorvezető, Béres Anett, a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra cukrász séfje, Makai Edina, a Michelin-csillagos Salt étterem séfhelyettese, Mizsei János séf a Mák Étterem konyhafőnöke, aki tavaly az év fiatal séfje díjat is elnyerte. Tóth Pál séf a szegedi Alabárdos séfje, Csillag Richárd séf, a kéthelyi Lokal47 séfje, aki fiatal kora ellenére már a Bocuse d’or -on is részt vett, Huszár Mátyás séf, aki a balatonfüredi Vasüzlet konyháját vezeti.

 A 2023-as év trendjei

Az idei év trendjei is erőteljesen jelen voltak a fesztiválon. Bár már nem újdonság, de egyre kiemelkedőbb szerepet kap a lokalitás, a szezonalitás. Jellemző irányvonal a tradíciók, a régi ízek, fogások felé való visszakacsintás, mégpedig úgy, hogy azokat kicsit más köntösbe bújtatva mutassák meg a séfek, az éttermek. Ez annak is köszönhető, hogy nemcsak a szakemberek körében, hanem a vendégek, a gasztronómia iránt érdeklődők között is tapasztalható a generációváltás. Már felnőtt egy olyan korosztály, aki értőn és kíváncsian viszonyul a témához.

Sokkal nyitottabbak lettek az emberek, más országok, más nemzetek különleges ízeire, és egyáltalán nem meglepő, ha egzotikus ételek kerülnek az asztalra. Ugyanakkor megmutatkozik egy erős tudatosság is, mind a séfek, mind a vendégek részéről. Már nemcsak maga az étel érdekli a fiatalokat, hanem az is, hogy vajon milyen az alapanyag, a világ melyik tájáról, és hogyan került hazánkba. Egy értő réteg alakult ki az utóbbi években, akik számára fontossá vált a minőség.

Ezek a változások persze az évek óta tartó edukációnak is köszönhetők, és azoknak a vendáglátósoknak, akik megtanították másként gondolkodni a vendégeket az ételek kapcsán. Az egyértelmű, hogy a fiatalok hozzák a változásokat, így új irányba terelhetik a hazai gasztronómiát.         ‹‹

Így látták a jelenlévők: 

Dömötör Zsolt, tulajdonos, 1 Csepp Pálinka:
„Már tradíció nálunk, hogy részt veszünk a Gourmet Fesztiválon. Megtiszteltetés is, hogy képviselhetjük az általunk szeretett területet. Minden esetben óriási a hangulat és egyre inkább érezhető a kíváncsiság, mind a szakma, mind pedig a vendégek részéről. A mostani fesztiválra – az új generáció kapcsán – mi is kétféle meglepetéssel készültünk. Itt debütált a fesztiválon egy geron almapálinka, ami festős héjú, fűszeres tétel, illetve a conference körte, ami nagy kedvencem. Számunkra nagyon fontos a magas minőség, ami azt jelenti, hogy nálunk nincs kompromisszum, és ez a fesztivál gondolatiságában is megjelenik.”  

 Wossala Rozina vendéglátós-író-műsorvezető:
„Az idei Gourmet fesztivál számomra az eddigi legizgalmasabb volt, mert nagyon sok új generációs séf és étterem kapott teret, akiknek eddig nem volt lehetősége erre. A kiállítók közül 15 teljesen új volt itt, és ezért én sokkal kerekebb, szélesebb képet kaphattam a hazai gasztronómiáról. Óriási palettán lehetett különféle ételeket kóstolni, a magas gasztronómiától a vagány, újító jellegű tételekig. Fontos, hogy most a vidéki éttermek is komoly teret kaptak a bemutatkozásra.” 

 Wolf András, séf: „Ez a Gourmet Fesztivál kifejezetten jó volt. Rengeteg vendég érkezett, és ami számunkra nagyon fontos, hogy szerették, amit itt csinálunk. Mindez pozitív visszajelzés, feltöltődés minden szakmabeli számára. Ami még inkább fontos, hogy azonnal kapunk véleményeket a munkánkról. Mindenképp megemlíteném, hogy sok olyan ismerőssel találkozhattunk itt is, aki járnak az éttermeinkbe is, itt egy kicsit kötetlenebbül, lazábban tudtunk kommunikálni velük. De alapvetően a Gourmet Fesztivál mindig is erről szólt. Amit fontos még megemlíteni, hogy széles körben tudtuk a kollégák, a kortársak ételeit megkóstolni. Rengeteg inspirációt kaphatunk egymástól, és fejlődhetünk a saját kijelölt utunkon belül. Én már nem tartozom bele az új generációba, de szerencsére most megerősített minket az, hogy nagyon sok tehetséges fiatal van, akik a szakma jövőjét jelentik. Mi is,   a „régi motorosok”, sokat tanulunk tőlük, ők meg tőlünk. Ez rengeteget jelent, hiszen így a múlt, a jelen és a jövő együtt csodákra lehet képes a hazai gasztronómia felvirágoztatásáért.”

 Csillag Richárd, séf, Lokal47: "A Kristinus Borbirtok már egy évek óta működő gasztronómiai műhely, és a párommal már régóta üzemeltetünk egy termelői piacot. Ennek kapcsán értek össze a vonalak és az elgondolások. A tavalyi évben nyitottunk újra és kezdődött el az együttműködés. Ebben dolgozom, és így jött a megkeresés az új generáció kapcsán, ami teljesen illeszkedik az elgondolásaimhoz. Ez számomra teljes mértékben a fenntarthatóságról szól, hiszen manapság ez nagyon fontos, nem csak a trendek miatt, hanem azért is, mert a gasztronómia működtetésének ez egy rendkívül fontos aspektusa, ami egyben a jövő záloga is. Ennek mezsgyéjén működtetjük az éttermet, hiszen az alapanyagok 90%-át termelőktől szerezzük be, méghozzá a lehető legközelebbi környezetünkből. A mostani Gourmet Fesztivál kifejezetten jól sikerült, hiszen széles skálán lehetett találkozni ételekkel, italokkal. Mindenki kitett magáért, a tematika pedig megadta a keretet, ami mindenképp előremutató szakmai- és edukációs szempontból is.”

 Tóth Vera, énekesnő: „Mi a párommal minden évben kijövünk a Gourmet Fesztiválra, hiszen én is a gasztronómiához közel vagyok, a párom, Pauli Zoltán révén. Már régóta belekóstoltam ebbe a világba és ez egy olyan alkalom, hogy akihez nem tudunk eljutni az országban, oda tudunk menni és kóstolni tőlük a legexkluzívabb ételeket. Alapvetően ez egy kiemelkedő program, mely meghatározója a szektor működésének.”

 

(CHEF&PINCÉR magazin 2023 június)

BELELAPOZOK: