Újranyitották Magyarország ikonikus éttermét, de nem is akárhogyan. Rengeteg meglepetéssel készülnek.

A hazai vendéglátás állócsillagának is emlegetett Gundel étteremet teljes pompájában nyitották meg. A vendéglátás hagyományainak megőrzésében nagy jelentőséggel bíró Gundel friss köntöst kapott.

Gundel - a kezdetek

Az étterem 1894-ben nyílt meg, 1910 óta viseli Gundel Károly nevét. Az étterem onnantól virágkorát élte, hiszen tulajdonosa korának gasztronómiai „látnoka” volt. Több komoly vendéglátóegység tartozott hozzá, melyeknek üzemeltetését magas fokon végezte. Mindig a tökéletesség volt a védjegye - és ezen eszmeiség mentén alkotta meg új ételeit is.

„A Gundel Vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakománnyi turistaprospektus.” – írta a The New York Times 1939-ben.

Gundel Károly, az ételújító

Gundel Károly nevéhez több olyan étel is kapcsolható, amit ő alkotott meg. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mai napra ezek hungarikummá avanzsáltak. Ezeket fogyasztjuk otthon, és ezeket keresik a turisták. Ezek a jól ismert ételek, a Jókai-bableves, a bakonyi gombaragu vagy a Gundel-palacsinta, Újházi-tyúkhúsleves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg Magyarországon a Wiener Schnitzelt is.

Gundel - a jelen

2021 májusában az Eventrend Group vette át a világhírű Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. A Group a honi gasztronómiai egyik prominens szereplője, hiszen majd félszáz különböző projekttel rendelkeznek. (New York Kávéház, Városliget Café, a Spoon Hajó, Főőrség Kávéház, a Budai várban, Centrál kávéház, a Fakanál Étterem a Nagyvásárcsarnokban, a gyorsan közönségsikert befutott Kossuth téri Séf Asztala.) Az Eventrend Group portfoliójába tartozik öt vidéki hotel, számos nagy rendezvényhelyszín vendéglátása, mint a Papp László Aréna, Groupama Aréna vagy a MÜPA.

Immáron a Gundel is a komoly szakmaiságot képviselő csoport alá tartozik, és kellő alázattal, meglepő koncepcióval készültek a megnyitásra. A vízió, amit megvalósítottak, egy egyszerű, de annál mélyebb gondolatiságon alapuló szlogen alapján valósult meg: Vissza a gyökerekhez!

Vissza a gyökerekhez

A Gundel alapvetően mindenkit kiszolgált annak idején és nem csak a tehetősebbek tehették meg, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásukat. A kerthelyiségbe - melyet az állatkertből áthozott növények díszítettek - bárki beülhetett egy hűsítő italra, perecre, de ha csak egy jó kávét szeretet volna meginni valaki, feszengés nélkül beülhetett. Az ételek frontján, „az akkori divat szerint” szinte szó szerint minden volt az étlapon, és így bárki megtalálhatta magának a megfelelő árfekvésű ételeket. Természetesen a gourmet vendégek számára is tartogattak különlegességeket.

A megújuló Gundel pontosan ezt a tradíciót követi. Olyan teret alkottak meg, mely hű a gundeli tradíciókhoz, megjelenítve a kávéházi hangulatot, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon.

Három különböző funkciójú, de mégis egybeérő térben gondolkodtak. A kerthelyiség, ami várhatóan majd csak a tavasz folyamán fog kinyitni, viszont már most megtudtuk, hogy vissza fogják hozni azt a hangulatot, amit anno képviselt. A belső rész nagyobbik része, valójában egy igazi klasszikus kávéház! A megújult enteriőr hozza azt a bájos hangulatot, amit az ember elvárhat. Kisebb asztalok abrosz nélkül, rengeteg díszítő elem, kis lámpák és a tér közepén egy gyönyörűen felújított fiáker. Nem csak látványelem, hanem mint színpad is fog funkcionálni, mivel a vendégek szórakoztatása nem csak az ételek - italok fogyasztásából áll. A Gundel saját hölgy zenekara játszik egész nap, óránként 15 perces zenei produkciót nyújtva, a háttérzenét pedig egy gyönyörű mahagóni Petrof zongora szolgáltatja majd. Az éttermi rész a belső tér emeleti részén kapott helyet, ahol már szépen megterített asztalok fogadják az ebédelni vagy éppen vacsorázni vágyókat.

Elhivatott séf vezeti a konyhát - Moldován Viktor

A Gundel séfje méltó módon tudja képviselni a Gundel-örökséget. Moldován Viktor komoly külföldi pályafutás után tért haza. Japánban vitt igazi magyar konyhát és adta át az ottani közönségnek a mi gasztronómiánkat. Ami viszont biztos: a magas gasztronómiai ismerete mellett elsajátította a japán precizitást.

Elhivatott a hazai ételekben, így a Gundel hagyományos vonalát nem is vihetné jobban más. Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot. Az ő munkájukat támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyné pastry chef.

A visszatérés a gyökerekhez koncepciójához az árak is igazodnak. A kávéházban a reggeli ételek már 2000 Ft-tól, főételek 4000 Ft-tól, nagy klasszikus Gundel desszertek 2000 Ft-tól érhetők el. Mivel a megújult Gundel a nap bármely időszakában várja a vendégeit, így bárki nyugodtan beülhet két világhírű Gundel desszertre és üdítőre, 2 főre akár néhány ezer forintért.

Az éttermi részben vacsoraidőben az étlapról szabadon válogatva, de csak 3 vagy 4 fogásos menüket lehet rendelni, a 3 fogás 12.300 Ft, a 4 fogás 14.400 Ft-ba kerül majd, amihez Zsolnay porcelán, ezüst evőeszköz, damaszt terítés dukál.

Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek révén. Bárki, aki szereti a tradíciókat, a gasztronómiát, újra élvezheti a Gundel vendégszeretetét. Olyan fantasztikus fogásokkal várják a vendégeket, mint Tokaji libamájjal, Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Mangalica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós.

A nemzeti 11-nek elnevezett ételek mellett természetesen sok más étel is várja a vendégeket, amit muszáj megkóstolni, mert kihagyhatatlan élménnyel gazdagít mindenkit.

 

 (képek: Gundel)