A Kistücsök séfhelyettese utazhat Torinóba a verseny európai selejtezőjére. Ő  Molnár Gábor mellett commis-ként Lyont is megjárta, de most versenyzőként a Balaton és Magyarország ízeit kívánja előtérbe helyezni.

A második helyezett Volenter István, a harmadik Veres István lett. Kiderült az is, hogy a torinói európai selejtezőn a zsűri elnöke Széll Tamás lesz majd.

Pohner Ádám lapunknak elmondta, hogy a döntőn sikerült megvalósítani, amit commis-jával, Csillag Richárddal terveztek, így elégedett a munkájukkal. A győztes húsételének középpontjában a borjúszűz állt, amit spirálisan tekertek fel, és szarvasgombával, valamint velővel töltöttek meg. A köretek között helyet kapott a velő paprikaszószban, borsóval, marinált zöldségekkel és petrezselyemmel. A tányéron ugyancsak helyet kapott a szarvasgomba és körte, libamájjal, valamint egy káposztasaláta tökmaggal. További izgalmas köretelem a "túrós csusza", valamint a zellerkrém. A tányéron szerepel egy szarvasgomba-jus is, petrezselyemolajjal. Ádám vegetáriánus tányérjának összetevői: egg royale fürjtojásból, gombával, tetején csicsókachips-szel, mandulazselé, póréhagyma mustármaggal, spárga-gorgonzola veluté, marinált karalábé, körte petrezselyemszárral, marinált spárga, zellerpüré és zöldségrolád, valamint rizottó karfiollal és zöldborsó gorgonzola szószban.

A versenyzők két ételt készítettek el, egy hús- és egy vegetáriánus témát. Kötelező alapanyagokkal dolgoztak, a hústálhoz a borjúszűz, a csülök és a velő volt megadva, a vegetáriánus témához pedig a rizottó rizs, a gorgonzola és a fürjtojás. A versenyzők az alapanyagot tegnap a METRO zöldségpiacán szerezhették be, ahol kisorsolták a meglepetés összetevőket is. Ekkor derült ki, hogy a vegetáriánus ételhez a metélőhagymát és a borsót kell felhasználniuk.

A kóstoló zsűriben olyan nemzetközi kiválóságok is helyet kaptak, mint Enrico Crippa, akinek Piazza Duomo nevű étterme az Olaszországi Albában három Michelin csillaggal büszkélkedhet. De itt volt Henrik Norström is, aki 2001-ben második lett Lyonban. A V4-ek is képviseltették magukat, a zsűriben helyet kapott egy cseh, egy szlovák és egy lengyel séf is. Enrico Crippa mellett Széll Tamás és Hamvas Zoltán foglaltak helyet az elnöki székekben, de pontozott többek között Szulló Szabina és Sárközi Ákos is.

A zsűri a további díjakat osztotta ki:

  • Legjobb konyhai munka a Lurpak támogatásával: Pohner Ádám
  • Legjobb csapatmunka a Hungexpo támogatásával: Volenter István
  • Legjobb vegetáriánus tányér a Metro támogatásával: Veres István
  • Legjobb hústányér a Metro támogatásával: Volenter István
  • Legjobb commis a Metro támogatásával: Friderika Spekova

Mint azt korábbi nagyinterjúnkban Pohner Ádám elmondta a családjában senki nem dolgozott a vendéglátásban, de 16-17 éves korában egy házibuliban, egy bográcsos paprikás krumpli annyira finom volt, hogy eldöntötte, másnap ő is megfőzi otthon. Ezután rendszeres elfoglaltságává vált a főzés, és ­érettségi után már nem volt kérdés, hogy a szakács szakmát választja.

A Gundel nappali képzésén óriási szerencséjére Vomberg Frigyessel hozta össze a sors gyakorlati tanárként, aki egészen újfajta szemlélet szerint tanított.  Kezdetnek egy ösztöndíjjal indult Észtországba, majd a Mákba került, ahová akkor érkezett vissza a Bocuse d’Orról Garai Ádám, aki Széll Tamás commis-ja volt. A két Ádám itt majdnem fél évet dolgozott együtt. Ekkor következett az első Bocuse d’Or fejezet, amikor Molnár Gábor mellett lehetett commis. Ezután jött az Olimpia, ahol ismét Garai Ádámmal került össze Ádám Csaba séf vezetése alatt. A fő­szakács beszélte rá 2015-ben, hogy induljon, már versenyző­ként a magyar versenyen. Akkor decemberben aztán a magyar selejtezőről elsőként jutott tovább, a zsűri állítása szerint kiemelkedő halétellel. A 2016-os februári magyar döntőn pedig második lett Széll Tamás után.

Miközben séfhelyettesként felkerült az Alabárdosba a Várba, végig tudta nézni Széll Tamás csapatának májusig tartó felkészülését is. Idén februártól pedig ugyancsak séfhelyettesként elkerült Balatonszemesre, a Kistücsökbe. Itt már túljutott az ­első nyarán, és azokon a kezdeti nehézségeken, amelyeken egy új helyen át kell esnie az új szakácsnak.

Igazából minden versenyét, amin részt vett, mind óriási szakmai ugrásként fogta fel. 24 évesen már volt három Bocuse d’Or fordulón commis-ként (a magyar, az európai és a lyoni), amelyre mind fel kellett készülnie, jött egyéniben a selejtező, a magyar döntő, aztán a Czifray fordulói és a Chaine des Rôtisseurs is.

Nem sokkal a selejtező után a Facebookon közzétett egy fel­hívást, amelyben magyar és leginkább balatoni alapanyagokat, termelőket keres, hogy a lehetséges hozzávalóikat ­felhasználhassa a felkészülés során. Bár a torinói helyszín miatt olasz kötelező alapanyagok lesznek a fő összetevők, de szeretné, ha ezeken kívül csak magyar alapanyagokkal dolgozhatna. A selejtezőn is balatoni zöldségeket, csicsókát, mogyoró­olajat használt, de a szarvasgomba és a szószhoz felhasznált borjúhús is magyar volt.