A FŐZÉS CÉLJA AZ ÖRÖMSZERZÉS
Réti Sebestyén, a Nádor Boutique Bistro séfje nem állítja, hogy már apró gyermekkorában szakács akart lenni. Egészen más érdekelte: a költészet, az írás, a teológia. Pedig családjában nem volt jellemző a humán érdeklődés: bankos édesanyja és építési vállalkozó édesapja inkább a realitások, a biztos megélhetés felé terelte. Ő sem akart volna egész életében hegeszteni, vasat hajlítani. Így került a kőbányai vendéglátó iskolába, mert a szakács szakmája biztos: enni mindig fognak az emberek.
- Amikor azt tapasztaltam, hogy az emberek szívesen, örömmel eszik a főztömet, az olyan nagy örömet szerzett, hogy megtartott ezen a pályán. A szaktárgyakból mindig csillagos ötösöm volt, és amikor szakmai gyakorlatra a Fenyőgyöngye Étterembe jártam, Márkus Laci bácsihoz, ő észrevette, hogy van érzékem a főzéshez. Már nagyon hamar a pályára állított, így fiatalon megtanultam átlátni a konyhai folyamatokat, a gazdálkodást, az emberek irányítását. A kommunikációval sosem volt bajom, mindig, mindenkivel megtaláltam a hangot.
A harmincas éveinek közepén járó séf pályájának meghatározó állomásai között említi a Miro csoport egykori üzleteit, a Matteo-t, ahol Kurunczi Józseffel dolgozott együtt. Ennek a kapcsolatnak sok közös főzés volt az eredménye Szlovéniában, ahol az itthonitól egészen eltérő mentalitást tapasztalt a vendégek körében: könnyedséget, az élet és az étel élvezetét.
Ugyancsak fontos állomás a Déryné Bisztró, amelyiknek nyitó séfje volt. A tulajdonos nem anyagi, hanem csak szakmai határokat jelölt ki:
- Egy héten egy alapanyag csak egyszer szerepelhetett. Mindig változtatni kellett az étel jellegén, és limitált példányban készültek az ételek ott, ahol állandó volt a teltház. Ott a bisztró fogalmát az eredeti, francia értelemben használtuk, talán ettől is volt annyira sikeres. Számomra azóta is azt jelenti a bisztró, hogy jól, hosszasan előkészített alapanyagokat dolgozunk fel, és egyszerűen tálaljuk – például egy marhasültet fényezett zöldséggel és sajt soufléval. Úgy, hogy a vendég azt érezze, de jó, hogy nem krumplipürét kaptam! Abból a szempontból is sok tapasztalatot adott, hogy a gyorsan pörgő konyha vezetését kellett nagyon pontosan összehangolni, szót kellett érteni a vendégekkel, a beosztott szakácsokkal, a szállítókkal. De ez a sokrétű tapasztalat olyan szakmai magabiztosságot adott, amivel tovább tudtam vinni és fejleszteni a bisztró-vonalat. Ezután bátran mertem elvállalni komoly feladatokat.
Időközben meg kellett küzdenie egy súlyos betegséggel is, ami átrendezte az életét, és új fontossági sorrendet állított fel, első helyre emelve az egészséges és tudatos életmódot. Ez a koncentrált figyelem pedig magával hozta a folyamatosan bővített elméleti tudás összegzését, és az életpálya tudatos megtervezését.
- Egy éve nyitott a Nádor Boutique Bistro, amelynek elindító séfje vagyok, és itt szakmailag teljesen kiélhetem magam. Ez a Bazilika szomszédságában szerencsés helyzet, mert itt az olcsó étel senkit nem érdekel, ami viszont érdekes, azért bármennyit hajlandó kifizetni a vendég. Ezzel most önmagam határait is próbálgatom, mert olyan ételt kell kitalálnom és megfőznöm, ami eladható, házias, francia bisztrós, különleges is egyszerre.
Az én felfogásomban a főzés az önkifejezésnek olyan formája, aminek az örömszerzés és a bizalom az alapja. Először a szemével eszik a vendég. És ha megkóstolja, akkor már megnyertem.
Réti Sebestyén Munkahelyek
Jelenleg: Nad’or Boutique Bistro, Head Chef, étlapírás, kalkulációk, food cost control, rendezvények
Déryné Bistro, 2007-2011 – Sous chef-chef de cuisine-(2011 Gault Millau 14 pont) Mini étterem és bár – Head chef Mindkét étteremben: étteremnyitás arculat kialakítása, food cost control kalkuláció, étlap tervezése, teljes körű konyhai manager Miro étterem lánc nyitások,arculat kialakítás 2003-2005 – Miro Grande Liszt Ferenc tér, Angelika Kávéház-terasz, Vár Miro, Fashion Miro Westend Matteo Restaurant 2001-2003 – étteremnyitás, chef de cuisine, food cost control Belga Étterem 2000-2001 – szakács, tálaló szakács Borostyán Étterem 1998-2000 – szakács, sous chef Külföldi munka tapasztalat
Olaszország, Szlovén Nagykövetség
Egyéb
2002-2005-ig Magyar grill bajnok, és Európa II és I helyezés,
cukrászati és pék szakmai ismeretek Saját márkás csemege kolbászok, sajtok, sonkák készítése, gyártása
Tanulmányok
Maglódi úti szakiskola szakmunkás- érettségi vizsga, Szakács cukrász szakon
Nyelvismeret: angol
|