A Magyar Turizmus Napjának gálaestjén vette át a kitüntetést a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, Csapody Balázs. Ez volt beszélgetésünk apropója, amelynek kapcsán az is elhangzott, hogy saját márkákkal, 9 szobával és két apartmannal tervezi bővíteni szolgáltatási palettáját az étterem.

-  Nem dehonesztáló ez a kifejezés Önnek, illetve az étteremnek? Hiszen a Kistücsök az ország tíz legjobb étterme között van, Ön is Az Év Étteremtulajdonosa lett 2010-ben. Ehhez képest hogyan fogadta a „vendéglős” kifejezést és kitüntetést?

Egyáltalán nem sértő, ha vendéglősnek neveznek, szeretem ezt a kifejezést. Ennél csak egy szebb szót ismerek, a kocsmárost. De ilyen kitüntetést nem osztanak.

-  Az étterem jó hírnevével arányos a vendégek körében aratott sikerük is? Meglátszik népszerűségük például a forgalom emelkedésében?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy vendégeink jó része már visszajáró törzsvendég. Sokan a kezdetektől nyomon követik fejlődésünket, és ennek már 22 éve.

-  Hogyan vették a törzsvendégek azokat az „akadályokat”,amelyek az étterem fejlődésével együtt jártak?

Túlnyomó többségben jól fogadták azt, hogy megszűntek a régi ételek, mert ezek már nem fértek bele a terveinkbe, és megtalálták a kedvenceiket az újak között. Ami pedig a forgalmat illeti, szerencsére teltházakkal megyünk. Ez köszönhető a most tapasztalható, felfokozott médiaérdeklődésnek is, ami jóval nagyobb, mint például 15 évvel ezelőtt. De ezt ügyesen kell kezelni.

-  Arra gondol, hogy számítanak arra, hogy akit egyik nap fölkap a média, azt holnap elejtheti?

Ez elkerülhetetlen, de mi nem ezzel, hanem a vendégekkel foglalkozunk.

-  Kezdeti terveit, hogy a mediterrán életérzést árassza a Kistücsök, mennyire sikerült a gyakorlatban megvalósítania?

Egyre jobban, és ebben az időjárás is szerencsére a kezünkre játszik. Most, február 10-én 15 fok van a Balatonnál, ragyogóan lehet kirándulni, látogatni a helyi borászatokat, éttermeket.

-  Mennyiben járulnak hozzá a Kistücsök fejlődéséhez azok a szakmai tanulmányutak, amelyre évenként elmennek?

Idén még nem voltunk, de tavaly év végén San Sebastianban jártunk. Ez mindig nagy inspirációt jelent.  Járhatunk bárhol a világon, nemcsak egy étteremben, az mindig elindít az emberben egy gondolatot. Legyen az egy gasztronómiai régió, egy mezőgazdasági beszállító, egy balzsamecet vagy sonka manufaktúra.

-  Milyen terveik vannak?

Elindítjuk a saját márkáinkat, a helyi őstermelőkre alapozva. Ez nagy odafigyelést igényel, de az már biztos, hogy lesz Kistücsök sonka, szalámi és sajt, és lesznek saját házi lekvárjaink, chutney-k, pástétomok. Ezek kerülnek a majdani reggeliző asztalra is, ha elkészülnek itt a szomszédunkban a szobák, és ezek a termékek is pontosan kifejezik majd a mi gasztronómiai hitvallásunkat. Nem akarunk természetesen szállodát nyitni, nem akarjuk, hogy egy szálloda étterme legyen a Kistücsök, de szeretnénk a vendégeinknek lehetővé tenni, hogy ha meglátogatnak bennünket, akkor nyugodtan itt tölthessenek egy éjszakát. Olyan komplett programokat tudunk majd nekik kínálni, amelyek kiegészítik a napozás-fürdőzés élményét. Ezekbe beletartozik a gasztronómiai kirándulás, egy borpince látogatás, de akár egy dióolajgyártó manufaktúra meglátogatása is, és nemcsak a nyári szezonban, hanem egész éven át. Összesen 9 szobát építünk és 2 apartmant, annyi férőhelyet, hogy szolgáltatási háttérként ezt is felkínálhassuk vendégeinknek.

Sz. K.

 

(Chef&Pincér - 2014. február)