Környezetvédelembe csomagolva

Valóban egy „csomagban” jár a környezetbarát csomagolóanyag a fenntarthatósággal? A csomagolóanyag-piac aktuális trendjeiről, a környezetvédelmi törekvésekről Győrvári Gáborral, az Indepack Kft ügyvezető tulajdonosával beszélgettünk.

Győrvári Gábor Indepack Kft. ügyvezető tulajdonos

– Milyen csomagolóanyagokat kínálnak a Horeca-szektor részére?

– Az Indepack Kft. több, mint 10 éve van jelen az egyszer használatos vendéglátóipari csomagolóanyagok piacán. Rengeteg változást éltünk meg ez idő alatt, kitanultuk a piacot. Termékpalettánkat úgy állítottuk össze, hogy egy vendéglátóhely mindent egy platformról szerezhessen be, bármely étel-ital csomagolásához, legyen az egytálétel, pizza, hamburger, egyéb streetfood, cukrászati remekek vagy akár forró italok. Kínálunkban mindamellett minden egyes termék környezetbarát változata is megtalálható.

– Milyen alapanyagokból készülnek ezek a termékek? Milyen jellemzőkkel rendelkeznek? Melyek a leginkább kedvelt csomagolóanyagok?

– A hagyományos termékek mellett nagyon népszerűek a környezetbarát, lebomló csomagolások is. Cukornádból, bambuszból, növényi keményítőkből és papírból készülnek a ma már mikrózható, zsírálló és nedvességálló termékek. Bár a zöld termékek értékesítése évről évre nő, az Indepacknál azt tapasztaljuk, hogy amíg arra törvény adta lehetőség van, a vendéglátóhelyek az olcsóbb, hab és műanyag csomagolóanyagokat részesítik előnyben.

– Hogyan hatott a piacra a rendelet, amely 2021. júliustól betiltotta az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását (pl. szívószál, tányér, evőeszközök)?

– A 2021 júliusában bevezetett, műanyagtörvényként elhíresült rendelet nem okozott különösebb változást a piacon. A magunk részéről már a törvény életbelépése előtt átálltunk a műanyag szívószálról a papír vagy biomasszából készült változatokra. A műanyag tányérok lecserélése is problémamentes volt. Úgy gondoljuk, hogy indokolatlan kereszttűzben van az éttermi csomagolás részben a törvényhozás, részben a közvélemény, valamint a környezetvédők irányából, holott a valódi problémát nem a keverőpálcák jelentik. És ezt bárki beláthatja, amikor a szelektív hulladékot kiteszi. Tejfölös doboz, felvágott csomagolása, mirelit zöldségek zacskója, ásványvizes palackok, vagyis élelmiszeripari csomagolóanyagok töltik degeszre a szelektív kukát. Nem a szívószál vagy a műanyag keverőpálca és nem is műanyag pohár. Nem is beszélve az építőiparban, az agrárszektorban vagy a textiliparban használt műanyagmennyiségről, melyek újrahasznosítására még csak kezdeményezés sincs.

– Milyen arányban keresik a környezetbarát termékeket az üzletek a hagyományosokhoz képest?

– Még mindig a hagyományos termékek vannak túlsúlyban. Ugyanakkor egy tavalyi kérdőíves felmérésünk eredménye szerint már a vendéglátóhelyek 40%-a részben vagy teljes egészében lebomló csomagolást használ. Persze ide tartoznak a pizzériák vagy büfék, ahol a pizzadoboz vagy papírtányér természetesen papír alapanyagú évek óta. Mindazonáltal figyelemmel kísérjük azt a trendet is, ami jelenleg Németországban került bevezetésre, és elsősorban a tartós doboz használatát szorgalmazza. Ez jelenleg a magyar piacon életképtelen lenne.

Számos vendéglátóipari egységnél továbbra sincs mosogatási lehetőség, gondoljunk itt a plázákra, strandbüfékre, szabadtéri helyekre. A környezetbarátnak kikiáltott újrapoharak vagy tartós dobozok használata megoldhatatlan fehérmosogató hiányában. Egyébként egyre több tanulmány vitatja, hogy ezek a termékek környezetbarátabbak lennének. A tartós poharak, dobozok előállításához lényegesen több műanyag kerül felhasználásra, tisztításuk pedig számos további erőforrást igényel, mint jelentős mennyiségű tiszta meleg víz, az energia vagy a mosogatószerek.

Az egyszer használatos csomagolóeszközök ráadásul 100%-ban higiénikusak. Biztosak lehetünk abban, hogy más előttünk nem evett vagy ivott az adott termékből és kizárt annak a lehetősége is, hogy azt akár bármilyen más célra felhasználhatták, mielőtt mi ételt vagy italt kaptunk bennük. (X)