A kávékultúra és a fine dining ma már megannyi szálon kapcsolódik össze

Idén február 5-én zajlott le a csúcsgasztronómia egyik legnagyobb presztízsű versenye, a Bocuse d’Or magyar döntője. A tét most is hatalmas volt: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallini európai versenyen 2020 májusában. A feltételek a megszokott rend szerint a következők voltak: a versenyzőknek 5 óra 35 perc állt a rendelkezésükre, és ez alatt két ételt kellett prezentálniuk. A témák: hal és hús voltak, de szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél tilos volt.
A 2020-as hazai verseny győztese Veres István, a Bábel Budapest étterem séfje és csapata lett. István az ESCF Gregoire-Ferrandi párizsi iskolában tanulta a kulináris művészeteket, Gordon Ramsay egyik éttermében dolgozott, majd hazatérve Michelin-csillagot hozott Magyarországnak.
„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem a versenyt és a legjobb konyhai munkáért járó Nespresso különdíjat”– nyilatkozta Veres István a verseny megnyerése után pár perccel. „Az első gondolatom az volt a pódiumon állva, hogy most még jobbnak kell lennem, rengeteg munka áll előttem a tallini európai döntő előtt. Kemény lesz a mezőny, a világ legjobb séfei előtt kell bizonyítanom” – tette hozzá.

Tökéletes minőség, harmónia és innováció: alapvető követelmények a Bocuse d’Or-on. A Nespresso ugyanezen értékeket tartja szem előtt kiváló minőségű kávéinak megalkotása és a legkifinomultabb kávéélmény biztosítása érdekében, ezért számos csúcsgasztronómiai rendezvényen van jelen. „Mindannyian a tökéletességre törekszünk, és ebben partnerünk a Nespresso is” – hangsúlyozta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke – „Támogatásukkal meg tudjuk teremteni azokat a feltételeket, hogy a versenyzők a legjobb körülmények között tudjanak készülni az európai és a világdöntőre is.”

Mára a Nespresso Professional kávékat világszerte több mint 350 Michelin-csillagos étterem kínálja vendégeinek, és a 13+2 féle, kiváló minőségű, fenntartható forrásból származó kávéból a legkifinomultabb kávérecepteket készítik egyetlen gombnyomással.
A Nespresso 2008-ban vált a lyoni séfverseny hivatalos kávépartnerévé, és ennek folytatásaként 2015. novemberétől a Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójává lépett elő. Mivel a csapatmunka nem csupán a győztes séfnek, hanem a Nespresso-nak is szívügye, a kávémárka a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén „Legjobb konyhai munka” különdíjat adott át a legnagyobb összhangban és a verseny magas elvárásainak megfelelően dolgozó csapatnak – amely jelen esetben Veres Istvánékat jelentette.

„Az együttműködés és a harmónia nem csak a csúcsgasztronómiában fontos, hanem a Nespresso és kávétermelői közötti partneri viszonyokban is” – mondta Rezsdovics Kata, a Nespresso magyarországi marketing managere a díj kapcsán. „Ezért a márka 2003-ban egy saját fenntarthatósági programot indított az Esőerdő Szövetséggel közösen, melynek lényege, hogy jelenleg 13 ország több mint 100 ezer kávétermelőjével ápolunk szoros partneri viszonyt, és folyamatos szakmai támogatást nyújtva fenntartható módszereket honosítunk meg a farmokon, így javítva a termés minőségét és mennyiségét. A Nespresso csapata nevében gratulálok az összes versenyzőnek, akik kimagasló minőségű alkotásaikkal elkápráztattak minket, megvalósították és kézzelfoghatóvá tették a Bocuse d’Or és a Nespresso közös eszmeiségét”.