Kiderült, hogy kik lesznek a május 7-9. között Milánóban zajló S.Pellegrino Young Chef 2020 szakácsverseny döntőjének zsűritagjai. A megmérettetésen a közép-európai elődöntő nyertese, Koppány Levente képviseli hazánkat.

A S.Pellegrino Young Chef a fiatal tehetségeknek teret adó platform és a gasztronómia jövőjének elkötelezett támogatója. A szakácsverseny korábban lezajlott régiós döntőin a világ minden tájáról érkező 134 fiatal mutathatta be főzőtudományát élőben a 12 különböző régió nemzetközi zsűrijének. A továbbjutó 12 döntős a gasztronómia 7 legendás képviselője előtt mérheti össze tudását. A nyertest kiválasztó ‘Hét Bölcs’ (Seven Sages) szerint a fogás mögött meghúzódó kultúra és etika különbözteti meg a séfet a jövőben - ez alapvető mérlegelési szempont a döntő nyertesének kiválasztásakor.

 

A ‘Hét Bölcs’:

  1. Mauro Colagreco olasz-argentin séf, aki három Michelin-csillagos éttermével, a francia Mentonban található Mirazurral a Világ 50 Legjobb Étterme Díj 2019 első helyezettje lett. Célja, hogy helyi alapanyagok használatával biztosítsa a legjobb minőséget. Hitvallása, hogy „séfként legfőbb kötelezettségünk szem előtt tartani a fenntarthatóságot és a bolygónk jövőjét.”
  2. Andreas Caminada svájci séf és vállalkozó, aki éttermében, a Schloss Schauensteinben megőrizte a három Michelin-csillagos minősítést. Legfontosabb számára, hogy hű maradjon a gyökereihez, így kizárólag szezonális hozzávalókból dolgozik, amelyeket a kastélyt körülvevő földekről és helyi termelőktől szerez be. 2019-ben elnyerte a Világ 50 Legfenntarthatóbb Étterme Díjat a Schloss Schauensteinben tanúsított környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásáért.
  3. Clare Smyth az első női brit séf, aki megszerezte és azóta is tartja a három Michelin-csillagot. 2018-ban a Világ 50 Legjobb Étterme díjátadón a Világ Legjobb Női Séfjeként ismerték el. Brit konyhájának alapanyagait hosszas kutatómunka után helyi termelőktől és független kisüzemekből szerzi be, szem előtt tartva az etikus és fenntartható termelés szempontjait.
  4. Pim Techamuanvivit a 2017 óta egy Michelin-csillaggal rendelkező bangkoki Nahm étterem konyhafőnöke, illetve a 2015 óta egy Michelin-csillagos Kin Khao és a nemrég újranyitott San Francisco-i Nari étterem séfje és tulajdonosa. A fenntarthatóság és az élelmiszerpazarlás megelőzésének elkötelezett támogatójaként helyi kisüzemekkel, halászokkal és kistermelőkkel dolgozik együtt, így támogatva a thai konyhát.
  5. Enrico Bartolini jelenleg a legtöbb csillaggal rendelkező olasz séf. Étterme, az Enrico Bartolini – Mudec 2019-ben három Michelin-csillagot kapott - ezzel 25 év után újra található három Michelin-csillagos étterem Milánóban. Hitvallása az, hogy a kortárs irányvonalat a klasszikussal ötvözze: a hagyományokat az innovációval és a végtelen kísérletezéssel elegyíti, hogy új ízeket hozzon létre, amelyek tele vannak emlékekkel.
  6. Manoella Buffara brazil séf, tanulmányait Olaszországban végezte. Manu nevű étterme az Érdemes rá figyelni jelölést kapta a Latin-Amerika 50 Legjobbja 2018-as ranglistán. A fenntarthatóság támogatása érdekében egy olyan modellt alkotott, melyben a városi kerteken, közösen nevelt növényeken keresztül a természet védelme mindenki feladata.
  7. Gavin Kaysen, a minneapolisi Spoon and Stable étterem tulajdonosa egy tehetséges amerikai séf, aki egyben úttörő vállalkozó is. Kaysen hisz abban, hogy a konyhaművészet területén továbbra is jelentős szerepe van a mentortevékenységnek, ezért elkötelezetten támogatja a fiatal tehetségek következő generációját konyhai készségeik fejlesztésében. A nonprofit Ment’or BKB Alapítvány (korábban Bocuse d’Or USA Alapítvány) egyik alapítója, és részt vett a S.Pellegrino Young Chef 2018-as rendezvényén, amely során az amerikai csapat nyertes jelöltjét mentorálta.

 

A bírák a döntősöket három fő területen értékelik - technikai készségek, kreativitás és személyes hitvallás - ugyanakkor mérlegelik azt is, hogy a jelöltek az étel révén milyen pozitív hatást gyakorolnak a társadalomra. Az a séf nyeri meg a S.Pellegrino Young Chef 2020 versenyét, aki a leginkább eleget tesz a zsűri által szabott követelményeknek.

 Az idei évi kulináris utazáson egy egynapos fórum is helyet kap, amelyet a fenntartható gasztronómiának szentelnek, és amelynek kurátora a S.Pellegrino és az Acqua Panna által támogatott Fine Dining Lovers, a globális gasztronómia vezető online közössége. A feltörekvő és a legjobb szakácsok felváltva lépnek fel a színpadra, hogy megosszák véleményüket és tapasztalataikat a konyhai kultúráról és a fenntartható gyakorlatokról: a világhírű séf, Massimo Bottura külön előadást tart majd az eseményen.