Új, grillétterem nyílt UMO néven Budán.. Molnár Attila tulajdonos friss szerelemgyereke fantasztikus élménnyekkel várja a vendégeket.
Molnár Attila és Nyíri Szása nevét mindenki ismeri a gasztronómiában. Az Arany Kaviár és a MoszkvaTéЯ orosz bisztró kapcsán régóta jelentős szerepet töltenek be a vendéglátásban.
Molnár Attila az UMO-val egy teljesen új vállalkozásba kezdett, melyet családjával irányít. Abban biztosak lehetünk, a tapasztalt vendéglátós megint érdekeset alkotott.
Az UMO - az étterem elnevezése - teljes mértékig utal a koncepcióra, hiszen spanyolul a (h)umo azt jelenti: füst. A budai vár tövében, a Monastery Boutique Hotel Budapestben nyílt meg a hely, egy ódon apátsági épületben, amelynek udvara illik az UMO koncepciójához. Az étterem egy teljesen feszengésmentes laza hely, ahova bármikor beülhetünk és jókat ehetünk, nem mellesleg tíz perc sétára található a Duna-parttól.
UMO: grillre specializálódva
Gasztrokoncepciója szerint előtérbe kerülnek a faszenes grillen készített ételek és a füstös ízek.
Molnár Attila elmondta, hogy a grill vonal egyértelmű, de széles skálán mozog az ételek kínálata. Valójában világkonyhát hoztak létre, mellyel szeretnék megmutatni a közönségnek, mennyire színes megoldásokat kínál a világ gasztronómiája. Természetesen a grillen halak, zöldségek és húsok széles skálája fog szerepelni, ahol több kultúra ízeivel ajándékozzák meg a vendégeket.
A multikulturális koncepcióra példaként az Oh! Padron fogást hozza. Ez grillezett durbincs Binchotan faszénen sütve, vaj emulzió és padron paprika. Itt több különböző gasztrokultúra ér össze. A durbincs frissen az Adriai tengerből érkezik, egy francia konyhára jellemző mártás (beurre noisette) kíséri, körete pedig a Spanyolországban tapasként fogyasztott padron paprika. Ehhez társul az UMO Paloma koktél, mely mexikói jegyeket hordoz (alapja füstös jegyekkel bíró mezcal grapefruittal és fűszersóval).
A koncepció kialakításában nagy szerepe volt José Guerrero kolumbiai fejlesztő-kutató séfnek, aki az Arany Kaviár fejlesztésében a mai napig részt vesz. Általa találták meg azt a grill mestert, aki Baszkföldön, Getári-ban dolgozik és speciális, egyénre szabott csúcskategóriás grillsütőket (Parrilla-kat) gyárt. Az UMO-ban is egy ilyen található, ami az étteremre szabott, egyedi darab.
A csapat:
José Guerrero – fejlesztő-kutató séf, a koncepció megálmodója
Molnár Szilárd – chef
Nagy Zoltán – Boutiq Bar tulajdonosa, az UMO koktélok kifejlesztője
Molnár Attila – barista, speciality coffee – One Eleven brazil és kolumbiai kávék szakértője
Füstös ételekhez füstös koktélok
Az UMO nem bízta a véletlenre az itallap kialakítását. A borlapon és az egyéb italokon kívül kifejezetten az általuk kialakított füstös koncepcióhoz egyedi koktéllapot is kialakítottak. A koktélozás élményét teljesen összhangba hozzák az ételekkel, amivel egy felejthetetlen gasztronómiai utazástan lehet részünk. Az UMO koktéljait nem kisebb név alkotta meg, mint Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa: „A koktélok alapjául szolgáló szirupokat különböző gasztronómiai technikák alkalmazásával készítjük, a füst nagyon fontos számunkra. Kifejezetten adott ételek mellé ajánljuk őket.”
Az UMO megnyitásával egy olyan koncepció indult útjára, aminek még lesz folytatása is.