A Centrál Grand Cafe kávéház egyike volt a századforduló legfontosabb irodalmi kávéházainak. Az intézmény számtalan átépítést megélt már a Károlyi Mihály utca és az Irányi utca sarkán álló történelmi épületben. A felújított nagykávéház 2022. április 14-én nyit ki.

A nagykávéház egy olyan hatalmas tér, ahol a nagy ablakok mellett nagy belmagasság, tükrök, csillárok, díszes belső tér található, és amit nagypolgári miliő jellemez. Az 1887-ben megnyitott Centrál Kávéház mindig is közösségi tér volt, vendégei között számos híresség fordult meg. Mégsem számított luxusnak.

Itt szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, és a Nyugat munkatársai is gyakran írtak a Centrálban. Ady Endre, Móricz Zsigmond, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula törzsvendégnek számított, Karinthy Frigyes pedig itt írta az Utazás a koponyám körül első vázlatait.

A második világháború után eszpresszóvá alakították, később működött benne üzemi étkezde, aztán egyetemisták szórakozóhelye is volt. Átépítést követően 2000-ben nyitották meg újra, 2020-ban azonban a Covid-járvány miatt 18 hónapra bezárt. Az Eventrend Group 2021 novemberében jelentette be a Centrál működtetésének átvételét. A cégcsoporthoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, emellett 5 vidéki hotel és 11 rendezvényhelyszín is.

Grand café életérzés

Az újranyíló kávéház belterének megújításakor fontos szempont volt a kávéház múltjához méltó, elegáns otthonosság érzetének elérése, ahol a vendég nem feszeng. Visszaállították a korhű bejáratot a korábbi oldalsó bejárat helyett, megújult a teljes padozat, és egyedi térelválasztó elemek, illetve egy közösségi körkanapé is helyet kapott. A beltér meghatározó hangulata az eklektikus és szecessziós formavilág. Finomabb lett a világítás, századelős állólámpák adnak hangulatot, sok növénnyel kiegészült, világosabb lett a beltér. Egyedülálló módon két zongora is helyet kapott a kávéházban, és ismét működik itt kávéskonyha.

Kőrössy Zoltán, az Eventrend egyik alapító társtulajdonosa azzal magyarázta a Centrál átvételét, hogy vannak olyan helyszínek, amelyek ikonikusak a magyar vendéglátásban, amelyek nyomot hagynak. A Centrál ebbe a kávéházi kultúrába illeszkedik.

Emlékeztetett arra, hogy Budapest volt a kávéházak fővárosa, a 20. század elején több mint 500 kávézó volt itt, több, mint Bécsben. Akkoriban nagyon rossz lakhatási körülmények voltak a városban, az emberek menekültek a szűk és zord lakásokból.

  • Volt orvos, aki itt rendelt, vagy ügyvéd, aki itt dolgozott. A New Yorkban posta és borbély is volt. Az emberek életvitelszerűen tartózkodtak ott, a kávéházak éjjel-nappal nyitva voltak – mesélte.

A Centrál ennek erős lenyomata, amely már egy 135 éves márka a gasztronómiában.

  • Több ez, mint a kávé. Van múltja, jelene, kiterjesztett értéke, erős kulturális értéke – fogalmazott.

A Centrál mindig az innovatív gondolkodás központja volt a magyar fővárosban, Kőrössy Zoltán szavai szerint ezt vinnék tovább. Felhívta a figyelmet az irodalmi étlapra, ami nincs máshol. Ezen versek, régiek és modernek, de zeneszámok leiratai is megtalálhatóak, amelyeket kérésünkre az irodalmi pincér, az irodalmi főúr elszaval az asztalunknál.

  • Pár percre visszacsempészhetünk egy kis kultúrát a mindennapokba. Ez nem egy poros érettségi tételsor, van benne Annie Lenox, Nirvana is – jegyezte meg.

Úgy véli, aki betér ide, az puszta gasztronómiai élménynél többet kap, a grand café életérzést, amibe tökéletesen illeszkedik a gasztronómia és az irodalom.

 

Klasszikus, némi csavarral

Az étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha mellett megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket „comfort food” stílusban. Ebben szerepel a nagyon hangsúlyos reggeli- és brunch kínálat, egyedi süteményekkel, klasszikus és különleges tojásételekkel.

Juhász Dániel kreatív executive séf Magyarországon és külföldön is dolgozott, kiemelkedő tapasztalattal bír. Mancza Norberttel együtt alakították ki a Centrál gasztronómiai koncepcióját.

  • Azt a historikusságot és progresszivitást akartuk az étlapon is bemutatni, amit Párizs és Budapest képvisel – fogalmazott.

Ezt úgy tudták megvalósítani, hogy rengeteg magyar ételt tartalmaz az étlap, de új felfogásban készítették el ezeket.

  • Nem szerettük volna fine dining módon újraalkotni az ételeket, hanem franciás stílusba igyekeztünk varázsolni őket. Picit krémesebb, lágyabb ízekkel, rengeteg vajjal. Ragaszkodtunk a francia konyhai technológiához – sorolta.

Azokat az ételeket is belevették a menübe, amelyek közkedveltek a modern világban, de vittek bele némi „csavart”. A Centrál Benedict tojást például kérhetjük lazackaviárral, vagy szarvasgombával is. A káposztás cvekedlinél pedig kevesebb magyar fogás létezik, de azt tonkababcukorral készítik. A burgerük enyhén édes, vajas briós tésztával készül, és minden összetevője magyar: az Angus hús, a kalocsai fűszerpaprika, a hagyma és a krémsajt is. A tésztákat szintén a francia konyha stílusában készítik, mégis magyar környezetben. Így jött létre a kemencés kecskesajtos conchiglie tészta provence-i paradicsomraguval.

Az ételeket lassan már egy fél éve fejlesztik. Ennek a munkának eredménye az a nemzetközi menü, ahol a húsevők és a vegánok is választhatnak főfogást, desszertet, akár a kétszemélyes tornyokból is. Egyelőre figyelik majd, mi hogyan fogy, és a vendégek visszajelzéseihez igazodnak. Bővítést is terveznek, és dolgoznak azon, hogy a Centrál Kávéház pék- és cukrászüzeme teljes üzemmel működjön, és a későbbiekben minden felhasznált összetevőt helyben készítsenek.

 

Klasszikus magyar, francia és vegán egy helyen

Takács Judit patisserie séf készíti a desszerteket, péksüteményeket. Szavai szerint a desszerteket úgy állították össze, hogy legyen benne klasszikus magyar és francia vonal, újhullámos köntös nélkül. Például a hagyományos Eszterházy-szelet modern desszertként elkészítve. Ezt mi is kóstoltuk, nagyon finom.

A modern formába öntött, hagyományos desszerteket Judit találja ki, ezek nem találhatóak meg sehol máshol. Az édességek között szintén van klasszikus, francia és vegán is.

  • A vegán desszertünk egy matcha teás torta, de van hagyományos Rákóczi túrósunk is – mesélte.

Az édességek mellett tíz dekás papírzacskóban sós aprósüteményt is kínálnak, amiket akár el is lehet vinni. Várhatóan bővítik majd a desszerteket, később fagylaltot is szeretnének kínálni.

 

Merész és innovatív

Mancza Norbert ügyvezető úgy fogalmazott, hogy a klasszikus értékeket szeretnék a modernitással vegyíteni.

  • Egyszerre leszünk provokatívak, merészek, innovatívak. A klasszikus magyar ételeket modern felfogással készítjük, tálaljuk, de megtalálhatók az innovatív, francia bisztróra jellemző ételek is – összegezte.

Az átépítéskor egy új Champagne- és koktélbárt is építettek. A Centrálra nem étteremként tekintenek, hanem egész napos bruncholási lehetőségként, ahova a nap bármelyik szakában betérhetnek a vendégek. A célcsoportjuk egészen széles. Arra számítanak, hogy a különböző napszakokban jönnek majd fialok, idősek, magyarok, külföldiek, és minden társadalmi szint megtalálja ott a közegét.

  • Ide nem csak öltönyben lehet érkezni, hanem pólóban, bőrdzsekiben is jöhet bárki – tette hozzá.

Harminc fős csapattal indultak el, külső szakértőkkel is dolgoznak, és markáns szervező csoport dolgozott a nyitás előtti hónapokban. Még nem ideális a dolgozói létszám, emiatt annyi vendéget engednek majd be, amennyit minőségi szinten ki tudnak szolgálni.

  • Sok átalakítást végeztünk, főleg arculati lépéseket. Amikor novemberben láttam a helyszínt, még emlékmű érzete volt. Most ugyanabba az épületbe teljesen más érzés megérkezni – állapította meg.

Egyelőre heti négy napot tartanak nyitva, csütörtöktől vasárnapig, még kevés a külföldi turista is. Később rendezvényeknek, forgatásoknak is helyszínt adnak, és céges rendezvényeket, születésnapokat is befogadnak.