Évtizedek óta dolgozik a szakmában, nápolyi pizzakészítő mesterként oktat és jelenleg három pizzériát irányít.
Pizza nagykövetként tradíciókat követett. Damu László elhivatottsága nemzetközi díjakat hozott számára, kiemelkedő sikereket ért el több versenyen is.
›› Miért pont a pizza vonzott ennyire, szakácsként?
– A pizzában nyilván többfajta stílus van és én sem nápolyi pizzásként kezdtem. Készítettem több fajtát, köztük rómait. Mondjuk úgy, a szenvedélyen kívül a hagyomány is nagyon fontos a számomra. A pizza mindig is sokat adott az életemhez, és szerintem a hazai gasztronómiának is az egyik legfontosabb része. A különböző lisztek, tészták és feltétek varázslatos világában valahogy mindig jól éreztem magam. Persze én is az alapoktól indultam, már fiatalon Simon Zoltán mellett dolgoztam a Trattoria Veneziában. Már akkor – 16 évvel ezelőtt – arról beszélgettünk, hogy mi fogjuk képviselni a külföldi versenyeken Magyarországot.
›› Véleményed szerint mikortól lehet figyelemre méltónak nevezni a hazai pizzakultúrát?
– Az utóbbi tíz évben kezdtünk szép lassan felzárkózni a világban fellelhető pizzakultúrához. 2018-tól debütáltunk nemzetközi szinteken. Ezek által – és remélem az én munkásságom által is – felemelkedhet a pizzakultúra. Kint, Olaszországban is nemzedékek sora kellett ahhoz, hogy elérjék a tökéletességet. Ez a tudomány ott apáról fiúra száll, és ez a mai napig is így van.
Itthon, akiket mindenképp megemlítenék, mert sokat dolgoznak ennek a kultúrának a meghonosításán és fejlesztésén: Pomázi Péter, Mák Tamás, Tar Gyula, Benke Attila, Suszter Attila, Szabadfi Szabolcs (Szabi, a Pék), Simon Zoltán, Raveczki Miklós, Sidlovsics Ádám, Pál Renátó, Várnai László, Rendes Attila, Katona Attila, Veres Gábor, Simon László, Dömök Zsolt, Toplak Csaba, Kovács Lázár (Lázárséf).
›› Az elért eredményeid közül mire vagy a legbüszkébb?
- A világ- és Európa-bajnoki címre vagyok a legbüszkébb! Előttem csak Benke Attilának sikerült ezt a címet elérnie 2012-ben, így első magyarként állhatott a dobogó legfelső fokán. Egész életemben arra vágytam, hogy egyszer a hazámat képviselve egy világversenyen felállhassak a dobogóra. Ezért szívből, lélekből dolgoztam mindig. Bevallom, kell hozzá elhivatottság és mérhetetlen mértékű fanatizmus.
Először a nürnbergi versenyen vettem részt, ahol rengeteg olasz is versenyzett, akik mögött több száz éves tradíciók vannak. Nem hittem, hogy így, ilyen jól fog sikerülni, magyarként.
Ott klasszikus gourmet pizzakészítőként nyertem meg a versenyt, a Maradona Napoli pizzámmal, amire nagyon büszke vagyok. Pedig sok olyan kollégával kellett megküzdenem, akik hosszú évek óta képviselik az olasz pizzakészítés tradícióit.
Közvetlenül utána utaztam Riminibe a SIGEP World-re, ahol körülbelül 600 versenyző indult. Itt több versenyen is részt vettem, a Pizza Senza Frontiere világbajnokságon. 5 versenyszámban mérkőztem meg, egy pizza due-ben Várnai László kreatív séffel, egy pizza koktél versenyen Kocsis Tamás magyar koktélkészítő bajnokkal, pizza vino kategóriában, és végül egy mysteri box elkészítésében. Ennek a lényege az volt, hogy készen kaptam az alapanyagokat és abból kellett kihozni a legjobb ízeket, kreációt.
›› Mi volt a feladat? Milyen alapanyagokat kaptál?
- Nem adták egyszerűen a trófeát. Ezekből az alapanyagokból egyáltalán nem volt egyszerű megalkotni egy igazán jó pizzát. Rendelkezésre állt tonhal, oregánó, articsókakrém, marinált paprika, datterino paradicsom, parmezán és néhány alap. Igyekeztem egy modern stílusú, tökéletes tésztás alappal felépíteni a pizzát. Ahogy az eredmény is mutatja, sikerült… Ezt is megnyertem, ami óriási élmény, hiszen immár a világ legjobb pizzakészítői között tartanak számon. Ott elnyertem a világ legjobb pizzája címet. Ez számomra nemcsak az én sikerem, hanem a magyar gasztronómia sikere is! Külön sikerként tartom számon, hogy a csapatommal a versenyek között pizzabemutatót is tudtunk tartani, Roberto Signetti és Bujo Maestro Pizzaiolo Doc pizzamester meghívására. A Molino Signetti lisztünket mutattuk be a nagyközönségnek, a magyar Gasztro Italy Kft. és Gusto Kereskedőház Zrt. támogatásával.
›› Ezek után hogyan tovább?
– Tíz napon belül nyertem meg az európai, majd a világbajnok címet, a legmagasabb elismeréseket. Mivel a pizza világában ez a csúcs, most már csak egy cél lehet, a magyarok számára még finomabb pizzákat alkotni és továbbfejlődni ezen a területen.
Az én „pizzavilágom” megteremtése a cél. Anno egy sajtos alapú kovászos pizzát készítettem, rajta Amalfi szigetéről származó narancslekvárral, nápolyi sonkával, szalonnával (pancetta) és sajttal (fior di latte), szarvasgombával, szarvasgombakrémmel, friss bazsalikommal, és mindezt citromos rukkolával koronáztam meg – sorolta a mennyei összetevőket.
– Diego Maradona hatalmas példaképem és mivel a mai napig óriási tisztelet övezi a személyét Nápolyban, így természetes volt, hogy az általam készített pizzát róla nevezzem el Maradona Napolinak – fűzte hozzá. Nagy szónak hangzik, de szeretném megalkotni a tradicionális, eredeti magyar pizza receptjét, kiváló magyar alapanyagokból.
A magyar pizzamestert a világ 100 legjobb pizzakészítője közé válogatták be, emellett a Pizza Nobelként emlegetett Arcimboldo díjat is odaítélték Nápolyban amiért munkásságával hozzájárul a nápolyi pizza kultúrához. Damu László azonban nem tervezi, hogy itt megálljon, a mai napig az olasz pizzakultúrát öregbíti hazánkban. Kíváncsian várjuk a következő pizza kreációját! Annyit még megtudtunk tőle, hogy Milánóban és Nápolyban, olasz meghívásra Magyarországot képviseli, mint zsűrielnök a következő pizza világversenyeken.
Elért díjak: Top 100 Pizzakészítő, The Best Pizza Awards egyesület tagja, 2023 Magyarország Pizzamestere, Pizza Champion Cup (Mike Arvblom Las Vegas Pizzavilágbajnoka) által kinevezett magyar pizzanagykövet, GPN Akadémia Napolitana által kinevezett magyar pizzanagykövet, GPM által Pizza Nápolyi szakoktató, Molino signetti via Róma által Liszt márkanagykövet, Forni di Napoli vezető Pizzamestere és szakmai irányítója. 2025-ben Európa és világbajnok pizzakészítő.