Nem csak a leginkább környezetbarát megoldás, hanem a fogyasztók is jobban járnak, hogyha – szemben az üveges vagy dobozos termékekkel – a csapolt sört választják. A sör tökéletes kicsapolását ráadásul új, technológiai innovációk is segítik.

A sörfőzők döntő többsége szerint a legtöbb sörfajta legszebb arcát közvetlenül a főzde tartályaiból csapolva adja. A friss sörben élénkebbek az elsődleges aromák, elegánsabb a szénsav, mint azokban a termékekben, amelyek később kerülnek a fogyasztó elé. A piacon elérhető kiszerelések közül pedig kétségkívül a hordós sör áll a legközelebb ahhoz, ami a sörfőzde tartályaiban található.

A csapolt sör emellett lényegében csomagolásmentesen jut el a fogyasztókhoz, hiszen a söröshordókat újból és újból használják a gyártók – így az elfogyasztott sör ökológiai lábnyoma is eltörpül a különböző, csomagolt termékeké mellett. 

Ám hiába friss a sör, ha nem jut el kellő gyorsasággal a fogyasztókhoz. Egy hagyományos sörcsappal, ha az tökéletesen van beállítva, és egy gyakorlott csapolómester működteti, kb. 12 másodperc alatt csapolható ki egy korsó sör. Ám a robottechnológia ennél sokkal gyorsabban végez pontos munkát!

A koncertek és sportesemények tapasztalatai azt mutatják: a korábbi sörmennyiség többszöröse értékesíthető azoknál a pultoknál, ahol nem kell sorban állni az italért. Egy osztrák és egy lengyel fejlesztői csapat, két különböző megoldást is talált arra, hogyha rövid idő alatt, nagy mennyiségben van szükség frissen csapolt sörre.


A magyar fogyasztók az elmúlt években egyebek mellett a VOLT Fesztiválon, a Puskás és a Groupama Arénában, a Balaton Soundon vagy az EFOTT-on is találkozhattak a Beerjet nevű gyorscsapoló berendezéssel. Az osztrák fejlesztésű Beerjet, amely óránként akár több mint ezer korsót is képes hibátlanul megtölteni – 7 másodperc alatt hatot –, előre programozott profilok segítségével dolgozik, ezért különböző sörtípusokra, pohárfajtákra, hőmérsékletre is finomhangolható.

A berendezéshez csatlakoztatható bármilyen söröshordó, sörtank, vagy akár egy egész tartálykocsi. A csapolórobot ezekből egy saját, hűtött tartályba szivattyúzza a sört, onnan történik – egyetlen gombnyomásra – a beépített számítógép vezérelte csapolás. A gép beállításai pedig könnyedén finomhangolhatóak, akár működés közben is.

A Beerjet mellé pedig megérkezett a kisebb rendezvényekre optimalizált rokon. A lengyel technikusok munkáját dicsérő RevolMatic – szemben a jókora Beerjettel – mobil, és kis helyen is elfér, mégis megközelíti a nagy testvér teljesítményét: óránként 450 korsó vagy pohár sört tud szervírozni.

A hasonló csapolórobotok előnyeit ötvöző RevolMaticot automata pohár adagolóval látták el, amely üveg- és műanyagpoharakkal is működtethető. A berendezés ugyancsak érintőképernyős vezérlőfelülettel van ellátva, és a csapolás folyamatai, illetve a rendelkezésre álló sörmennyiség, hőmérséklet online is figyelemmel kísérhető.


A hordós sör tehát nem csak környezettudatosabb megoldás, mint a dobozos, vagy üveges termékek, hanem a legtöbb esetben frissebben is jut el a szomjas vendégekhez. Ennek oka, hogy a sörgyárak egész egyszerűen rövidebb szavatossági idővel bocsájtják ki a hordós söröket, mint a dobozos vagy üveges csomagolásúakat, annak érdekében, hogy azok a lehető legfrissebben kerüljenek csapra, ezzel fokozva a fogyasztói élményt.

Emellett pedig az is fontos szempont, hogy minél nagyobb a sör csomagolt mennyisége, annál jobban áll ellen a fény vagy hő behatásnak, amelyek a sör friss ízének legfőbb ellenségei. A hordóban tárolt sör nem érintkezik fénnyel, és a termék mennyisége is nagyobb, ezért nehezebben melegszik fel, élénkebbek lesznek benne az elsődleges aromák, kiváltképp a komló frissítő illata és íze.