Grigoris Kikis képviselheti a dél-kelet európai és mediterrán régiót a nagydöntőn
Magyar gasztronómiai siker Mexikóvárosban
A 2022-es nemzeti verseny győzteseként Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely) ifjú séfje képviselte Magyarországot.
A magyar versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen a 17 induló között ott volt többek között Ausztrália, Új-Zéland, Finnország, Németország, Anglia, Norvégia, Svédország, Hollandia, és az Amerikai Egyesült Államok versenyzője is.
A magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül a mexikóvárosi Le Cordon Bleu szolgált.
Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.
A titkos „meglepetés kosár” (black box) tartalma: marhahátszín, marhaoldalas, rák, osztriga, karfiol, avokádó, ananász, chili, fehér csokoládé volt.
Az elkészült ételeket 13 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur vett részt.
A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon a magyar versenyző kiválóan helytállt, Csillag Richárd 4. lett.
2022
A magyar versenyző felkészítésében közreműködött: Ádám Csaba, Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Pesti István, Sándor Dénes, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a sikeres magyar szereplés nekik is köszönhető.
A magyar bajnokság és a versenyző felkészítésének kiemelt támogatója a METRO és a METRO Gasztroakadémia.
Idén új formát(t)ölt a kürtőskalács őszi ünnepe, ugyanis október 14-16. között érkezik a KÜRTŐSBON Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba. A háromnapos, színes esemény idei sztárja a változatos krémekkel töltött KÜRTŐSBON desszertkülönlegesség.
A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.