A verseny Magyarországon kerül megrendezésre októberben
Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat 2024. október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Magyarországon megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2024. május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.
A versenyen nyolc ifjú, 27 év alatti szakács indult:
Dudar Máté – Hotel Wellamarin
Gulyás Máté – IKON Debrecen
Incze Árpád – Pajta Étterem
Kis Gergely – Four Seasons
Nyikos Patrik – Stand Étterem
Schmidt Torontál – Lokal47
Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző
Végh Botond – BGE
A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.
A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.
A verseny technikai igazgatója: Kovács Lázár (Lázár Chef)
A konyhai zsűri tagjai: Barka Áron, Nyíri Sándor, Sándor Dénes
A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Bicsár Attila, Dalnoki Bence, Jose Guerrero, Győrffy Árpád, Hamvas Zoltán, Katona Dániel, Pesti István
A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság.
A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.
Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.
Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2024. évi dobogósai:
1.helyezett: Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő Világbajnokságon
2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons
3.helyezett: Gulyás Máté, Ikon Debrecen
A győztes menüsor:
Előétel: Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással
Főétel: Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével
Desszert: Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval
A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.
A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján, 2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a versenyt, 20 versenyző részvételével és 12 zsűritag közreműködésével, akik mind az öt kontinensről érkeznek, és egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.
A verseny helyszínét és az alapanyagokat ezúttal is a METRO Gasztroakadémia és a METRO biztosítja. A világbajnokság programsorozatának logisztikai partnere a Nissan. Támogatók: Lázár Chef Webshop / Konyhatízezercikk, Kotányi Hungária Kft., Progast Kft., La Fiesta Party Service, Magyar Vendéglátók Ipartestülete.