A Magyar Vendéglátók Ipartestülete bejelentette az idén 6. alkalommal átadásra kerülő Gundel Károly díjazottak nevét.

A Kitüntetési Bizottság 19 tagja – 13 szakmai szervezet, a Gundel család egy tagja, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Gundel Étterem és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 1-1 fő képviseletében –, 14 jelölt közül választotta ki azt a személyt, akit a méltónak talált a „szakma Kossuth-díjára”.

A Kitüntetési Bizottság a 2019. évi Gundel Károly-díjat Meskál Tibornak, Szulló Szabinának és Széll Tamásnak ítélte oda.

Meskál Tibor jelenleg a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Managere. Szakmai tanulmányait 1960-ban kezdte a Hotel Békében, majd 1961-től 1966-ig a Grand Hotel Royal szobapincére, majd főpincére volt. 1966-tól 1996-ig nevezetes külföldi szállodákban és éttermekben (Berlin, Róma, Sydney, Melbourne, London, Bermuda, New York) gyarapította tudását. 23 éve ismét a hazai vendéglátásban és szállodaiparban dolgozik, visszatérve a gyökerekhez (Gundel Étterem, InterContinental Hotel, Corinthia Grand Hotel Royal).

Szulló Szabina és Széll Tamás az elmúlt években a modern gasztronómiában és a Bocuse d’Or versenyeken kimagasló eredményeket értek el, s ezzel olyan nemzetközi népszerűséget és elévülhetetlen érdemeket szereztek a magyar vendéglátásnak és egész Magyarországnak, ami kivételes és páratlan a maga nemében. 2011-ben az országban másodikként ismerték el Michelin csillaggal az Onyx Éttermet, ahol mindketten séfként dolgoztak. Szintén közös munka eredménye 2016-ban Széll Tamás és a magyar csapat győzelme a Bocuse d’Or Európa döntőjén Budapesten, majd 2017-ben a Bocuse d’Or lyoni döntőjében szerzett 4. helyezés és a legjobb húsétel különdíja. 2017 februárjában a séfpáros bisztrót nyitott a Hold utcai piacon Stand25 néven, mely hamarosan Bib Goumand minősítést kapott, majd 2018. júliusában elindították Stand nevű fine dining éttermüket, melyet 8 hónap működés után Michelin-csillaggal tüntettek ki. A Gundel-díj ünnepélyes átadása a hagyományos MVI Gálaebéden kerül sor ezúttal a Gundel Étteremben 2019. november 24-én. A Gálaebéddel kapcsolatos információk az MVI honlapján hamarosan olvashatóak lesznek.