A Centrál Irodalmi Zsúr elmúlt éve és jövője.
Minden idők legsikeresebb középiskolai irodalmi kávéházi programja, a Centrál Irodalmi Zsúr újabb mérföldkőhöz érkezett. A tavalyi tanév elsöprő sikere után a Centrál Kávéház megnyitja a 2025/26-os tanévre vonatkozó foglalási lehetőséget, immár heti három időponttal! A program célja továbbra is változatlan: irodalmat, kultúrát és élményt adni egy új generációnak – ingyenesen, örömmel, szívből.
A történelmi Centrál Kávéház, ahol 1908-ban megszületett a Nyugat folyóirat, a mai napig őrzi és továbbadja a magyar irodalom szellemi örökségét. A Centrál Irodalmi Zsúr ennek a missziónak kortárs formája: középiskolás osztályokat invitálnak egy különleges órára, ahol Meskó Zsolt író, rendező és Bence úr, a főpincér kalauzolják őket a Nyugat nagyjai – Ady, Kosztolányi, Karinthy és társaik – világába. A diákok nemcsak hallgatói, hanem alkotói is az órának: saját verset írnak, melyek legjobbjai bekerülnek a Centrál Költők Társaságába.
A programhoz interaktív élmények is társulnak: történelmi szelfisarok, korabeli tárgyak, frissítő pogácsa, valamint ásványvíz várja a fiatalokat. A foglalás és a részvétel továbbra is teljesen díjmentes, elérhető a https://centralgrandcafe.hu/irodalmi-orak/ oldalon.
A Centrál Irodalmi Zsúr több mint egy élményóra – egy élő, közösségteremtő misszió, mely a magyar nyelv és irodalom örökségét a jövő nemzedékeinek adja tovább.
Hagyomány és progresszió a gasztronómiában is
A Centrál új gasztronómiai kínálata szintén a „forradalmian modern klasszikus” gondolat jegyében született. A nyári spritzektől a különleges cappuccinókon át egészen a legendás főételek húsos és húsmentes változataiig a Centrál konyhája a múlt ízeit ötvözi a jelen kíváncsiságával. A Tiramisu kollekció vagy a francia levendulás krémes pedig méltó zárása minden irodalmi és kulináris utazásnak.