Tavaly 150 milliárd forintos kerettel hirdetett meg az állam energiaköltség és beruházási támogatási programot.

Első körben a feldolgozóipar számára nyílt meg a lehetőség, de a pályázók körét év végén kibővítették a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátóegységek számára is. Április végén azonban lejár a regisztráció határideje.

A „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” azt jelenti, hogy az érintett mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január-március számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagköltségük előző évi, azonos időszakához mért növekményének maximum 50 százalékára igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást. A támogatási kérelmet az egyes hónapokra külön-külön, vagy több hónapra együttesen is be lehet nyújtani.

Közeledik a határidő

Ezt megtehetik úgy is, hogy a támogatást csak a különbözet finanszírozására igénylik, illetve energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerejének, legfeljebb 15 százalékos támogatásához is igényelhetnek állami hozzájárulást.

A sikeres pályázat egyik feltétele, hogy a pályázó KKV vállalja: energiahatékonysági beruházást hajt végre legkésőbb 2024 végéig. Emellett 2023. végéig a vállalkozás legfeljebb 10 százalékkal csökkentheti a dolgozói létszámát az előző év azonos időszakához képest. További feltétel, hogy a vállalkozás 2021-es energiaköltsége eléri az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát, illetve, hogy a céget 2021. január 1. előtt alapították.

A támogatásra 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. Ez azért fontos, mert ezek a vállalkozások foglalkoztatják az ágazat munkavállalóinak 70-80 százalékát, vagyis 80-100 ezer embert, akiknek megtartásához hozzájárulhat az állami támogatás.

Az év végi módosításkor a felhívásból kikerült a „feldolgozóipari" szó, és a pályázat elnevezése „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023" lett. A pályázati részvételhez az első lépés a regisztráció, amelynek határideje közeledik: 2023. április 30.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) számára a regisztrációs felület január 20. óta elérhető.

Bőven van még a keretből

Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője lapunknak elmesélte, hogy korábban a programban az egyik feltétele annak, hogy a cégek igénybe vehessék a támogatást, az volt, hogy az energiafogyasztás a nettó árbevételüknek meghaladta a nettó 3 százalékát. Ezt idén januártól levitték 2 százalékra, és kibővítették az igénybe vehető vállalkozások körét a vendéglátásra és szállásadókra is.

„Január óta egyelőre 600-an regisztráltak a programra. Pedig szerintem annak sem nehéz kitöltenie a jelentkezést, aki először találkozik pályázatírással” – állapította meg.

A VOSZ azt szeretné, ha az ágazatban kihasználnák ezt a lehetőséget, mert súlyos százezreket takaríthat meg még egy mikrovállalkozás is. Duska Sándor szerint ez most azért is fontos, mert a 2023-as első negyedévben az energiaárak tetemesen emelkedtek az előző évi első negyedévhez képest, amit mindenki megérez. Ennek az emelkedésnek a mértékét kell minden egyes vállalkozásnak meghatároznia.

„Ehhez meg kell nézni a tavalyi év első három hónapjának az energia- vagy gázszámláit, hogy mekkora volt a vállalkozás fogyasztása kilowattban vagy köbméterben. Ki kell számolni az egy egységre jutó nettó átlagárat. Aztán meg kell nézni, hogy mekkora volt ez az átlagár 2023 első három hónapjában is. A két összeg különbözetének az 50 százalékára lehet pályázni, ezt az 50 százalékot utalja vissza az állam” – magyarázta.

Hozzátette, hogy az összegbe a rendszerhasználati díjat, a rendelkezésre állási díjat, az energiahasználati díjat és az energia díját is beleértik.

„Például egy átlagos kisvendéglő esetében, ahol főként elektromos áramot használtak, ott az átlagos áramfogyasztás tavaly 500 ezer forint volt egy hónapban, ami most 1-1,4 millió forint körüli összegre emelkedett. Tapasztalataink szerint az átlagnál 100-120 százalékkal emelkedett az elektromos áram ára. Az állam által visszautalt támogatás három hónapra 500-800 ezer forint körüli összeg lehet egy kisvendéglő esetében. Minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb lehet az összeg” – fejtette ki.

Elmondta, hogy azok az üzletek, ahol főként gázt használnak, ott még jobban felmentek az árak, akár a korábbi ötszörösére is. Ezért ott a különbözet a két évet összehasonlítva a gáznál még nagyobb.

Úgy véli, az energetikai beruházási feltételt sem különösebben nehéz teljesíteni, mivel elegendő lehet hozzá nyílászáró cseréje, vagy olyan gép beszerzése, amely gazdaságosabb energiafelhasználást tesz lehetővé.

 

Önerőt is támogat az állam

A támogatás másik formája egy hitelkonstrukciós program a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel terhére. Ha egy vállalkozás energiahatékonysági beruházást végez, akkor az önerő finanszírozásához 15% vissza nem térítendő támogatást ad az állam.

„Például, ha 2 millió forint önerőt kell a vállalkozásnak biztosítania a beruházáshoz, a többit pedig hitelből fedezi, akkor a 2 millió 15%-át támogatja az állam vissza nem térítendő összeg formájában” – mondta.

Felhívta a figyelmet a közelgő, április 30-i regisztrációs határidőre, mivel a jelentkezési felületen eddig kell jelezni a pályázati igényt. Magát a pályázatot a számításokkal június 30-ig lehet benyújtani. Duska Sándor szavai szerint egy átlagos vállalkozás is több százezer forintot spórolhat meg a támogatással, ezért mindenkit arra bíztat, hogy jelentkezzen rá, mert nincs mit veszíteni rajta.

Regisztrálni itt tudnak az érdeklődők.