A világ legnevesebb szakácsversenye - a Bocuse d’Or - európai döntője már nagyon közel van. A megmérettetést 2022. 03. 23-24-én újra Budapesten rendezik. Ezzel már második alkalommal szervezhetjük meg az európai döntőt.

A Bocuse d’Or Europe megmérettetésen hazánkat Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segéd), Nyikos Patrik képviseli a versenyen. A coach szerepét Széll Tamás, hazánk legsikeresebb Bocuse d’Or versenyzője tölti be, a President szerepében a 2016-ban szintén a győztes csapatban szereplő Szulló Szabina lesz.

Az európai döntőben szereplő országok Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna. Az is kiderült már, hogy a magyar csapat a verseny második napján fog főzni.

A döntő alapanyagai:

A hústál

Az európai döntő hústál témájának alapanyaga az őzhús. Ami rendelkezésre fog állni: az őzgerinc és comb, a kacsamáj, valamint a három köret közül az egyik túrót és tejfölt is kell, hogy tartalmazzon.

A verseny legmutatósabb eleme a hústál, hiszen dekoratív és csodálatosan szép kompozíciók szoktak születni a séfek kezei alatt. Maga a hústál egy több emeletes tál, melyen a versenyzők precíz munkával tálalnak.

A tányértéma

A tányértémát a magyar konyha egyik legfőbb alapanyagának, a burgonyának a felhasználásával kell elkészíteni. A versenyző csapatok három burgonyafajtát használhatnak, a Coronada-t, aminek magas a minősége, a Anuschkát és a Madisont, amit leginkább chipsek alapanyagaként használnak.

A burgonyából egy vegetáriánus meleg ételt kell készíteniük a csapatoknak 14 fő részére, ami azt jelenti, hogy nem tartalmazhat húst, tojást, halat, tejet / tejtermékeket és semmiféle állati zsiradékot.

A szervezők elmondták, hogy ezeket a burgonyákat mind az Alföldön termesztik, és rendkívüli odafigyeléssel kezelik, sőt kézzel szedik.

A tányértémához a versenyzők még felhasználhatnak szezonális alapanyagokat, zöldségeket is.

 

(Foto: Magyar Bocuse d'Or Akadémia )