Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit a Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar, ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is.

A Várudvarban debütál a Sanghajban Michelin-csillagot szerzett, itthon pedig médiasztárrá avanzsált Rácz Jenő új street food koncepciója, a “nem rossz”. A szintén csillagos Costes márka is kitelepül hamburger és grill ételeivel és legkedveltebb magyaros tésztaételeiből hoz ízelítőt a Nudli. A nápolyi pizzák éllovasa, a Digo Pizza is saját, fatüzelésű kemencéjével lesz jelen egész nyáron. Az édesszájúakat Kató néni kürtöskalácsa és az Unicone télifagyija várja, mindehhez pedig a Nespresso biztosít különleges kávékínálatot.
A Várudvar sokszínű kulturális porgramsorozatát a Centrál színház New York-i komédia előadása nyitja június 26-án.

Szigliget idén nyáron a hazai gasztronómia egyik legerősebb bástyája, sőt a helyhez illően inkább fellegvára lesz. A "magyar tenger" északi partjának egyik leglátogatottabb attrakciója a Szigligeti Vár, ahová mostantól nemcsak a fantasztikus látvány miatt, hanem a vár tövében található Várudvarban megnyíló egyedülálló gasztro és kulturális kínálat miatt is érdemes lesz idén nyáron ellátogatni. A Balaton- parti település eddig is bővelkedett érdekességekben, hiszen a váron kívül, az Ófalu nádtetős házai, vagy az Esterházy kastélyban kialakított Alkotóház és az épület gyönyörű parkja is messzeföldön híresek. A mindössze ezer lakost számláló kisfalu a Balaton felvidék tanúhegyei által határolt félszigeten található, ezért a természetes környezete is lenyűgöző, de itt található az ország egyik legjobb fagylaltozója és cukrászdája, valamint több kiváló étteremmel is büszkélkedhet. Számos indok vonzotta ide eddig is a környékbeli turistákat, mostantól azonban a gasztronómia kedvelőinek szinte kötelező program lesz ellátogatni erre a varázslatos hangulatú településre, hiszen az egy négyzetméterre eső minőségi vendéglátó egységek száma, minden bizonnyal nemcsak Magyarországon, de az egész régióban itt lesz a legnagyobb.
 
Kovács Anna, a Szigliget Várudvar vezetője elmondta: “A hosszú bezártság után mindenki ki van éhezve a kultúrára, az élőzenére, a jó színházi élményekre és a közösen elfogyasztott minőségi ételekre. Mi ehhez teremtünk biztonságos körülményeket a Balaton felvidék legszebb környezetében.”
 
Az egész nyáron át tartó koncertsorozat alatt a legnépszerűbb hazai előadók - többek között a Belga és a Wellhello - lépnek majd újra közönség elé a Szigligeti vár tövében.

A szabad ég alatt élvezhető színházi előadások programsorozatában a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Centrál Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Játékszín és a Soproni Petőfi Színház is színpadra állítja darabjait.
 
Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön egyaránt. Azonban mióta elhagyta a Costes konyháját, az elmúlt években nem volt lehetőség élvezni a rendkívül kreatív fogásait. Most végre ezen a helyszínen megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással. “Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem. A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.”
 
A fővárosi gasztroélet legnevesebb képviselői közül is többen levonulnak Szigligetre a nyári szezonban egy-egy pop-up vendéglátó egységgel. A média szereplései okán rendkívüli népszerűségre szert tett Rácz Jenő egy először itt megkóstolható kacsás street food étellel készül, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, egy másik egységben a "Világevő", azaz Jókúti András által megálmodott Nudli Tésztakantin, kihagyhatatlan magyar tészta ételeiből kaphatunk ízelítőt, de a Várudvarban megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is. A mindegyik kitelepülő étteremben érdekelt Gerendai Károly szerint az utóbbi években egyre látványosabban a Balatonhoz koncentrálódó hazai turizmus miatt, régóta fontolgatják, hogy valamilyen formában megjelenjenek a magyar tenger partján. “Most a járvány hatására a turisták szempontjából teljesen kiürült főváros látványa adta meg számunkra az utolsó löketet. Ebben a szezonban még csak kisebb, pop-up megjelenésekkel készülünk, de ha beválik az elképzelésünk, akkor reméljük egy hosszú barátság kezdete lesz ez számunkra is a Balaton-parttal” – tette hozzá Gerendai.
 
A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, de júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.