Ezzel a problémával számos étterem üzemeltető szembesül, hiszen a nagyvárosokban a megfelelő és szabályos konyha technológia gépészeti kialakítások ellenére a terjengő konyhai szagok a környéken élők felől sok kifogásolást és hatósági bejelentésekhez vezetnek, amelyek orvoslása időt és jelentős költségeket emészthetnek fel.

A feladatra két technológia van használatban. A kürtőn kiáramló levegőbe az UV-C lámpatestek használatával, a másik pedig az ózongáz hozzáadagolásával történik. Mindkettő együttes alkalmazása is lehetséges. A közömbösítő egység közvetlen az elszívó ernyőben a mechanikus szűrők mögött a beáramló zsírral telített levegőbe vegyítve kezdi meg a kémiai úton a lebontást.

Az UV-C sugarak a molekulaláncokat kisebb vegyületekre Fotolízissel bontja. A zsírmolekulák fotonokkal történő kémiai lebontása az UV-C rendszerű kazettákkal felszerelt konyhai elszívókban jó zsírtalanító/szagtalanító hatásfokkal működnek.

Az ózongázzal működő rendszereknél a folyamat során az OH hidroxil erős oxidáló hatás is létrejön, amely magas hatásfokkal semlegesíti a csatornában haladó zsírmolekulákat és szagmikrobákat. Ezt az oxidációs folyamatot Ózonolizisnek nevezzük. Ennél a technológiánál ózongáz közömbösítő szűrők is alkalmazottak, miután az ilyen típusú rendszernél a levegő gyakran közvetlen az utcára, néhány méter magasságban kivezetett. Fontos az ózonnal dúsított távozó levegő erős és veszélyes oxidáló hatását közömbösíteni a külső környezet irányában.

Melyik típust válasszuk?

Az UV-C fénysugárral működő rendszereket kisebb kapacitású elszívó ernyőkbe ajánljuk.

Az utólagos beépítésük lehetséges, de valószínű a fizikai elhelyezés és beépítés számottevő átalakítást is igényel, amely költségnövelő.

Az ózon gázt használó rendszerek beépítése egyszerűbben és költségtakarékosabban kivitelezhető és semlegesítő hatásfokuk is magasabb.

Karbantartás!

Az UV-C rendszerek karbantartása a terhelés függvényében legalább 1/2 évente kerül elvégzésre, amelynél a lámpatestek külső tisztítása - zsírtalanítása a legfontosabb. Ezen túl a kürtőben összegyűlt lebontott zsírpor egyszerű eltávolítása szükséges.  A UV-C lámpatesteket  általános terheltségű  használat mellett (napi 10-11óra üzem) évente szükséges cserélni.

Az ózongázt használó rendszerek karbantartása egyszerűbb, miután az ózon cellák közvetlen nem érintkeznek az elszívott tisztítandó levegővel. A kürtőből a zsírpor eltávolítása ½ évente javasolt. Az ózon cellák ellenőrzése, karbantartása évente javasolt, ezek cseréje a beépített cellák típusától függően 1-3 évente szükséges.

Költség megtérülések

A megtérülések több irányból adódnak, hiszen a fontos tűzvédelmi időszakos kürtő tisztítási költségek jelentősen redukálódnak a vezeték elzsírosodás mentességének köszönhetően. Amennyiben a nemkívánatos szagokból eredően jogi viták állnak fent, ezek költségei a ráfordított energia, bosszúságok és idő is megszűnnek.

Bővebb információk: http://www.mobilsept.hu   - ipari konyhák -