Az idei év Gundel Károly- díjazottja a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, Csapody Balázs, aki a díj névadójának szavaival köszönte meg a gratulációkat.

A balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa. A Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért. Étterme a legkiemelkedőbb vendéglátóhely a déli parton, ami mindenkinek a minőséget jelenti. Küldetése, hogy naggyá tegye ezt a régiót, hogy felnőjön a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé. Lokálisan gondolkozik, törekszik arra, hogy megkeresse a helyi termelőket, termékeket. Maradandót alkotott a 2016-os Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében, ahol a vidéki SVÉT éttermek is bemutatkozhattak az Ő szervezésében. Évtizedek óta küzd a minőségi magyar szakemberképzésért a konyhán és vendégtérben egyaránt. Megszámlálhatatlan előadást, oktatást tartott az egész ország területén. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, az Év vendéglőse díj tulajdonosa 2014-ben – írta a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a közleményében.

A Gundel Károly–díjat az ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Eddigi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

A kitüntetést ünnepélyes keretek között 2017. november 19-én, adják át az MVI által szervezett Gálaebéden.

Csapody Balázs a Facebookon köszönte meg a gratulációkat: „Köszönöm minden barátomnak, ismerősömnek,kollégámnak a gratulációkat! Sok még a teendőnk a honi gasztronómiáért, még nagyon az út elején járunk, hogy olyan legyen az éttermi kultúra, a mezőgazdaság, állattartás, és legfőképpen az oktatás, amilyet szeretnénk! A megkezdett út helyes, további munkára fel! Én ezért fogok dolgozni világ életemben.” – írta, majd a díj névadójának ma is időszerű sorait idézte:

" A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, márpedig népünk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos. Ilyen terület, más egyebek között, a magyarság konyhája, étkezésének elemei, főzési babonái, valamint asztali szokásai. A tudomány ezen rögös területének művelése elméleti célunk: felkutatni és egybegyűjteni a magyarság ősi életéből máig a napi és az úri étkezés módját, tartalmát, köznapi és ünnepi asztali szokásait, nemkülönben a magyar főzés módjait és készségeit, tárgyi emlékeit. Sok ilyen egyes adat található a történeti és irodalmi közleményekben, de ezek a legtöbb esetben elhanyagolt, hiányos és felületes rövid feljegyzések, pedig fentiek népi jellemünknek színes és jellegzetes elemei. Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is."

Gundel Károly