Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere hívta fel a figyelmet, hogy az egykoron 2500 vendég befogadására alkalmas Brunovszky Nagyvendéglő épületét még azután is bontották, hogy az örökségvédelem munkatársai figyelmeztették őket – írja az Index.

A híres műemlékvillát, mely később vendéglőként lett ismert, engedély nélkül kezdte el bontani a tulajdonosa. Az önkormányzat értesítette az örökségvédelmet, de az, azon kívül, hogy figyelmeztette a munkát végzőket, hogy hagyják abba, amit csinálnak, nem sokat tett – derül ki az Index Urbanista című blogjából.

A Brunovszky Nagyvendéglő, melyet olykor Brúnónak is becéztek 1884 körül épült, és eredetileg nyaralónak szánták. Az étterem fénykorában az épületben és a kerthelyiségben összesen 2500 embert tudtak leültetni.

A háború után állami kézbe került, de még mindig étterem működött az épületben, aztán a rendszerváltás után vállalkozások működtek benne egy ideig, míg végül üresen maradt.

2015-ben kiemelkedő városképi jelentősége miatt nyilvánították védetté, amelyre azért is szükség volt, mert már akkor is a bontás veszélye fenyegette.

Jelenleg úgy látszik, hogy a tetőt bontották le, amely arra is utalhat, hogy ha még sikerül is leállítatni a munkálatokat, akkor is két-három év alatt rommá mállik az épület, és ki lehet vonni a védettség alól és végleg el lehet tüntetni. Persze az is lehetséges, hogy csak felújítás zajlik.

Fotó: Facebook / Wintermantel Zsolt