A világ legnagyobb turisztikai kiállítása, az ITB Berlin és a turisztikai célpontokat fenntarthatóság felé terelő és minősítő szervezet, a Green Destinations immár évek óta közösen szervezi meg a ‘Green Destinations Story Awards’ eseményt, amely a fenntartható turizmusfejlesztés leginspirálóbb kezdeményezéseit díjazza az ITB keretén belül.

A ‘Green Destinations Top 100 Stories’ című éves versenyének eredménye az a 100, rangsorolás nélkül publikált jó gyakorlat, amiből aztán 6 kategóriába sorolva választottak ki 3-3 jelöltet az ITB-n rendezett díjátadóra, valamint 2 különdíjat is adtak. A jelöltek történeteit fenntartható turisztikai szakértőkből álló nemzetközi zsűri pontozta.

Nyertes desztinációk és a díjazott projektek címei, kategóriánként:

Irányítás, újratervezés és helyreállítás: Normandia, Franciaország
Együttműködés a normandiai idegenforgalmi irodákkal, CSR megközelítésben
Természet és táj: Azraq Wetland Reserve, Jordánia
Az Azraq Oázis helyreállítása és társadalmi-gazdasági fejlesztése
Környezet és éghajlat: Barbados
Út az első kisméretű karbonsemleges szigetté váláshoz
Kultúra és hagyományok: Ozu, Japán
Az örökség megőrzése és újjáélesztése egy japán kastélyvárosban
Virágzó közösségek: Huay Pu Keng, Thaiföld
Az első és egyetlen karen falu felfedezése Thaiföldön, amely átállt a közösség alapú turizmusra
Üzlet és marketing: Royal Djurgården, Svédország
A svéd kulturális örökség és a modern fenntartható gondolkodás összekapcsolása

Különdíjjal jutalmazta az ITB az éghajlatváltozás elleni fellépést

Az ITB Earth Award az éghajlatváltozás és a környezetkárosodás elleni küzdelemben való globális vezető szerepet ismeri el a fenntarthatóbb turizmust célzó intelligens projektek között. A nyertes történetet Rika Jean-François, az ITB társadalmi felelősségvállalásért felelős biztosa választotta ki: a 2023-as díjazott a skót Inverness Loch Ness, Kilátás Nessie-ből című éghajlatvédelmi cselekvési terve lett.

A másik különdíj a People's Choice Award, amelyet az a desztináció nyeri, amely a legaktívabban szólítja meg lakosságát és látogatóit, a legtöbb közönségszavazatot begyűjtve. 2023-ban a különdíjas a Fülöp-szigeteki Sagay City, amely a Mangrove erdők védelméért indított közösségi ökoturisztikai projektjének történetével nyerte meg a nagyközönséget.

Magyarországon is elindult a felkészülés

A Green Destinations magyarországi képviselete az Innotime Hungary Kft., akik idén már aktívan készítenek fel desztinációkat arra, hogy eredményesen indulhassanak a Green Destinations Story Awards - akár már 2023-as - versenyén, ezzel hazánkat is feltéve a fenntartható desztinációk globális térképére. A cél, hogy a résztvevők a benevezett jó gyakorlatuk által globális elismerést és megjelenést kapjanak, és közben közelebbről megismerkedjenek a fenntartható desztinációmenedzsment szabványrendszerével, amelyeket aztán saját desztinációjuk fenntartható fejlesztésébe tudnak ágyazni.