Már csaknem 20 ezer turisztikai vállalkozás regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK), ahol a szálláshelyeket követve, július 1-jétől mintegy 60 ezer vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció kezdi meg forgalmi, statisztikai adatai továbbítását - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön az MTI-vel.

Közölték: annak érdekében, hogy a vállalkozások még a főszezon előtt felkészülhessenek az adatszolgáltatásra, az MTÜ önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakot indított.
Mintegy 50 ezer vendéglátó üzlet - minden hazai étterem, cukrászda, büfé, kávézó, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem és alkalmi vendéglátóhely, és közel tízezer turisztikai attrakció - közöttük minden jeggyel látogatható múzeum, vár, kastély, fürdő, strand, kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti területet bemutató hely, turisztikai közlekedési eszköz, valamint zenés- táncos rendezvény köteles lesz forgalmi, statisztikai adatait az NTAK-ba szoftveren keresztül továbbítani július 1-jétől.
Felidézik: az MTÜ által létrehozott NTAK-ba a szálláshelyek már 2019 óta szolgáltatnak adatot; a mostani bővítéssel így megvalósul a hazai turisztika rendszer digitalizálása, ami nagymértékben növeli az adatalapú ágazatirányítás hatékonyságát és vállalkozások versenyképességét.
A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői július 1-jétől csak olyan szoftvert használhatnak az értékesítéshez, amely alkalmas az NTAK adatszolgáltatásra. Ezek folyamatosan bővülő listája elérhető az info.ntak.hu oldalon. Jelenleg 31 vendéglátó szoftver közül választhatnak a vendéglátóhelyek, míg az attrakció üzemeltetők számára 5 jegykezelő szoftver érhető el. A vállalkozásokat az ingyenesen elérhető VENDÉGEM szoftvercsaláddal is támogatja az MTÜ.