A VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó fókuszában a növekedés fenntartása és a digitális technológiák állnak

Egységes áfa-szabályozást, az italokat, az elszállított ételeket és a szállásszolgáltatást terhelő magasabb kulcsok csökkentését szorgalmazzák a szállodai és a vendéglátóipari érdekképviseletek vezetői. A HoReCA szektorban a legnagyobb kérdés, hogy fenntartható-e az elmúlt évek gyors növekedési üteme, lehet-e bírni fejlesztéssel, munkaerővel és beruházásokkal a bővülést. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a szektor egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozata, a három helyszínre látogató VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó.

A szolgáltató szektornak is újra kell fogalmaznia önmagát, hiszen a digitális technológiák nem csak új lehetőségeket, hanem új kihívásokat jelentenek a számukra, legyen szó éttermi vendéglátásról, szállodaüzemeltetésről vagy éppen az ezeket kiszolgáló tevékenységekről  – hangsúlyozza Bodrogai Ferenc, az Assist-Trend alapító tulajdonosa és ügyvezetője. Szerinte a HoReCa szektor cégeinek nem csak arra kell felkészülniük, hogy az internetes rendeléssel olcsóbb és egyszerűbb lesz a beszállítóik megtalálása, de arra is, hogy az online térben azonnal minősítik és értékelik őket, így egyetlen kis hibájuk is óriási problémává nőheti ki magát. A szakember szerint a digitális korban a legkisebb cégek is a világvállalatokkal versenyeznek, hiszen ugyanazon platformon keresik a fogyasztóik kegyeit – esélyt számukra pedig a tudás megosztása és az összefogás, a személyre szabott, széles körű szolgáltatási paletta jelenthet.

Az Assist-Trend Kft. partnereivel közösen hatodik éve szervezi meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozatot, ahol három helyszínen, három szekcióban foglalkoznak a szálloda és vendéglátóipari szakma képviselői a szektor legégetőbb problémáival. A résztvevők olyan új impulzusokkal, hasznos információkkal, újdonságokkal, praktikus megoldásokkal, ötletekkel gazdagodhatnak, melyek segíthetik mindennapi munkájukat, legyen szó managementről, housekeepingről vagy vendéglátásról – ajánlja a rendezvényt az egyik társszervező, Gergely György, a Top Trade Kft. ügyvezetője. Úgy véli: a SzÉSzT eddigi sikereit a sok száz elégedett résztvevő visszacsatolásai igazolják, hiszen a szervezők folyamatosan az igények alapján formálják a rendezvény tematikáját. 

A szakma számára ingyenes, jó hangulatú, népszerű rendezvényen az idén az előadások és beszélgetések fókuszában a munkaerőproblémák kezelése és a digitalizáció lesz  – számtalan szempontból járják körül a szakemberek a kérdést, a dolgozók motivációjától kezdve, az új technológiákban rejlő, emberi erőforrást megtakarító lehetőségeken át az adózási kérdésekig.

A hazai turisztikai szektor versenyképességének növeléséhez a szállásadókat terhelő áfa csökkentésére is szükség volna, hiszen Európában az ötödik legnagyobb adóteher sújtja ezt a szolgáltatást – mondja a rendezvény egyik előadója, Könnyid László. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke szerint az iparág ma is nagyon jó ár-érték arányú szolgáltatásai és a folyamatos fejlesztések látszanak az évről évre megdőlő rekordforgalomban, ám a növekedési ütem fenntartásához elengedhetetlen a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák orvoslása, és a további fejlesztések finanszírozása. Ehhez a szektornak megfelelő forrásra van szüksége, amelynek biztosításához nagyobb nyereségtermelő képesség szükséges – ezt teremthetné meg az adócsökkentés, amely a forgalom növelése mellett a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása miatt sem feltétlenül járna az állam számára bevételkieséssel.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint is az adóterhek rendezése vezethet el a további növekedéshez. A vendéglátás ágazat teljesítménye az elmúlt két évben a turizmus fellendülésével párhuzamosan érzékelhetően javult, amelynek eredményeképpen a vendéglátóhelyek folyóáras bruttó forgalma az évenkénti 7-9 százalékos növekedéssel az 1000 milliárd Ft-ot is meghaladta. A változatlan áras forgalmat tekintve pedig ismét sikerült felülmúlni a gazdasági válság előtti bevételi adatokat. Ugyanakkor Kovács László szerint a növekedést negatívan befolyásolja, hogy a vendéglátás területén továbbra is komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya, és bonyolult Áfa-szabályozás is nehézséget okoz, amire megoldást jelentene, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan– az alkoholos italok kivételével –  valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra kiterjesztenék.

A szakmai körökben elismert VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozat első állomása szeptember 19-én Tiszafüreden lesz a Tisza Balneum Hotel**** Wellness és Konferencia Központban.  A második állomás október 17-én Alsópáhokon, a Kolping Hotel**** Spa & Family Resortban lesz, míg a harmadik rendezvényt november 7-én Vasadon, a Nádas Pihenőparkban tartják.