Tavaly decemberben Fazekas Ádám első díjjal tért haza a fagyik világbajnokságának is tekinthető Gelato Festival World Masters versenyről. A „pisztácia gyümölcse” a hazai verseny után az európai döntőn is az élen végzett, és világszinten sem talált legyőzőre. A magyar fagylaltmester márciusban a Sigep expóra utazik Riminibe, hogy a nagyközönség előtt is elkészítse mesterművét.

›› A kérdés rögtön adódik. Mi teszi ezt a pisztáciafagyit ilyen különlegessé?
– A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül, így ez a győzelem egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben. Hatalmas visszaigazolás ez nekünk, egyúttal előrelépést is jelent az általunk képviselt irányzatban. A mi termékeink teljes mértékben naturálisak, nem használunk mesterséges aromákat és színezékeket, amik általában megtalálhatóak az élelmiszeriparban és a fagylaltban is.

›› Ennyi lenne a titok?
– Igen! Számomra azért különleges ez a fagylalt, mert valódi pisztáciából készítjük, és termelői tejjel dolgozunk, ami szerintem nagyon fontos. Persze az ízkombináció is kellett hozzá, hiszen a pisztácia mellé jól illik a málna savassága, illetve a ropogós réteg. Ennek a három dolognak a találkozása hozta meg a világbajnoki címet.


›› Milyen út vezetett a világbajnokságig?
– A szüleim pékségében dolgoztam tíz éven keresztül, majd a testvéremmel arra gondoltunk, hogy kiválunk és nyitunk egy cukrászdát. 2016-ban végeztem el a cukrászképzést és rá egy évre nyitottam meg az első fagyizómat Kisnémediben. Ebből lett utána a két Fazekas Cukrászda Rétságon és Budapesten. Minden, ami fagylalt, azt én készítem, és minden ami desszert, torta vagy sütemény, az a bátyám keze munkája.

›› Hogy jött a verseny?
– Én nem akartam semmilyen versenyre jelentkezni, hiszen alig láttam ki a munkából. A 2019-es magyar versenyre nem is én jelentkeztem, az egyik barátom nevezett be rá. S ha már így alakult, gondoltam legalább lesz egy fél szabadnapom. Így csöppentem bele, akkor még nem is tudtam, hogy milyen színvonalas versenysorozatról van szó.
De sikerült megnyerni a versenyt a saját és az abszolút kategóriában is. Aznap este, az eredményhirdetés után közölték, hogy egy hét múlva indulunk Rómába a Gelato Festivalra. Kint sikerült azt is megnyernem és akkor már tudtam, hogy ezzel kvalifikáltam magam a 2021-es világbajnokságra, ahol sikerült ismét az élen végeznem. Márciusban Riminibe utazom a Sigep expóra, ahol a pisztáciafagyim is bemutatkozik. A közönség szeme láttára fogom elkészíteni, megfőzni, fagyasztani és díszíteni is.

›› Az Önök cukrászdáiban minden fagylalt, hasonlóan a győztes pisztáciafagyihoz, természetes alapanyagokból készül?
– Nálunk minden fagyi így készül. Szakmai berkeken belül sokan nem hittek benne, hogy ez lehet jó irányvonal. Sokszor megkaptam azt, hogy lehet így is fagylaltot csinálni, de sosem lesz olyan intenzív az íze. Én pedig azt mondom, hogy dehogynem lehet! Csak amíg egy pasztával dolgozó fagylaltkészítő beletesz egy vaníliafagylaltba 40 gramm vaníliapasztát, addig a mi fagyinkba sokkal drágább vaníliarúd kerül, és nyilván el kell felejteni a kis adagolásokat. Szerintem nem az a csokoládéfagylalt, aminek egy kilogrammjában
20 gramm kakaópor van, számomra az a csokoládéfagylalt, ami 100-300 gramm csokoládéval készül. A legfontosabb, hogy mára a fiatalok és az idősebb szakmabeliek is jobban hisznek ebben a fagylaltkészítési módban. Van hová fejlődni, és van még mit tanulni. Eddig nem volt nagyon nyitott a szakma, de a fiatalok már egyre inkább szeretnének felzárkózni, nyitottabbak az új irányzatok felé.

›› Drágábbak is ezek a fagyik? Van rájuk itthon fizetőképes kereslet?
– Az igaz, hogy jóval költségesebb és jóval több időt igényel az előállításuk, de valójában megéri. Drágábban is értékesítjük a fagylaltjainkat, mint a nagy átlag, az biztos, de főleg egy ilyen szakmai elismerés után nem tudnám azt mondani, hogy nem éri meg. Ebbe a készítési technológiába szerettem bele, számomra már ezért is megéri.
Nagyon nagy szó, hogy az olaszok ezt elismerték. A világbajnoki címet amúgy minden magyar cukrász kicsit a magáénak érezheti, hiszen általam Magyarország lett a nyertes. Ezzel pedig történelmet írtunk, mert korábban erre még nem volt példa.

›› A természetes összetevők, az egészségtudatosság a fagylalt szegmensben is egy aktuális trend?
– Ez most egy trend, de én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó irány, hogy az emberek egyre inkább odafigyelnek arra, mit fogyasztanak, illetve amit megvesznek, az milyen alapanyagokból készült. Sokszor hallom a szakmán belül, hogy a minőséget nem fizetik meg, én úgy gondolom, hogy most van lehetőség arra, hogy tényleg minőséget kínáljunk, mert az emberek tudnak már különbséget tenni és meg is fizetik.

›› Januártól még csak a két Fazekas Cukrászdában lehet megkóstolni a világbajnok fagylaltot, de a szezonban majd a viszonteladóikon keresztül több helyen is. De eszünk télen fagylaltot?
– Megmondom őszintén, hogyha ezt a kérdést pár nappal korábban teszi fel, akkor rögtön azt mondom, hogy csak bízom benne, hogy van rá kereslet. Mostanra viszont már biztosan ki merem jelenteni, hogy igen, eszünk! Olyan mennyiségben adunk el fagylaltot, ami nagyon boldoggá tesz, mert sosem gondoltam volna, hogy januárban ez ilyen kelendő lehet.
Eddig a pultból értékesítettük a fagyikat, de most dobozban, felcímkézve, kicsomagolt formában vásárolhatók meg. Ennek oka, hogy minél stabilabb minőséget szeretnénk megőrizni, amihez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, -18 fokon kell tartani a fagyit.

›› Idén nyáron milyen fagylaltok lehetnek népszerűek?
– Szerintem a sokkal letisztultabb ízvilág lesz idén a sláger. Nálunk az enyhén sós, olajos magvakból készült fagyik most a legnépszerűbbek.
Ha kimondottan a szakmai közeget nézem, akkor az idei évtől a sokkal letisztultabb, élvezhetőbb és intenzívebb ízek felé mozdul el a piac. Ez azt jelenti, hogy egy fagylaltba nem kerül majd 3-4 fajta szósz, nem akarunk egy gombócba sok különféle ízt egyszerre felvonultatni. ‹‹

 

(CHEF&PINCÉR magazin 2022 - február-márciusi szám)

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK ELÉRHETŐ ITT: