A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség.
A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Az országos megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, mégis a hagyomány alapjaira épülő péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát. Idén három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény kategóriákban várta a szervezet a pékárukat – írja a Magyar Pékszövetség közleményében.
Idén minden eddiginél több, összesen 85 nevezés érkezett, az ország szinte minden részéről.
Ahány kategória, annyi elvárás
A Szent István napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája, amit az államalapítás ünnepére sütnek hazánk pékjei. Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve a pontozásnál figyelembe vették, hogy milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában. A Szent István napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyerét ítélte a héttagú zsűri.
Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amellyel szemben elvárás volt, hogy magyar és különleges alapanyagok felhasználásával készüljön, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket. Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben.
A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre - is figyelt a bírálat során a zsűri. A Sétáló sütemény kategória győztese a Szinobor Kft. Málnás-pisztáciás Pékfagylaltja lett.
A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A Pékszövetség célja, hogy a nyertes termékeket országos szinten elérhetővé váljon a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2023. Szent István napi kenyerét, illetve Innovatív Kenyerét. Azokkal a pékségekkel, gyártókkal, akik jelentkeznek, a szövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapják a vásárlók, amit a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatnak, és megvásárolhatnak.