A kőbányai MONYO Brewing sörfőzde a tavalyi évtől már nem csak kisüzemi söröket, hanem kraft üdítőket is gyárt.

Májusban két új fejlesztésű termékük is debütál. Az egészséges életmódot követőknek remek alternatívát nyújt a “Hop Soda”, ami egy hidegkomlózott szénsavas víz egy csipetnyi lime-al, míg a kóla piacra egy új innovatív alapanyag, a cascara felhasználásával lépnek be.


Komlós ital, de nem sör - íme a "mindenmentes" Hop Soda

A MONYO Brewing a szokásos évi új sörökön és együttműködéseken túl minden évben új kategóriával és termékekkel bővíti a portfólióját, reagálva a fogyasztói szokásokra és trendekre. A tavalyi évben elindult kraft üdítő gyártás idén új szintre lép a kőbányai üzemben: a két új debütáló termék a Hop Soda és Cascara Cola, amik több mint egy éves kutatómunka és fejlesztés eredményei.

A Hop Soda, mint kategória az USA-ban már nagy népszerűségnek örvend és Európa szerte is egyre inkább kezd elterjedni. Ennek az oka, hogy egyre inkább illeszkedik a fiatalabb korosztály (Gen Z) alkoholfogyasztási szokásaihoz, ahol egyre nagyobb teret kap a józan életvitel és az egészséges életmódra való fókuszálás.

A Hop Soda-k, vagyis a szénsavas komlós vizek nagyban különböznek az alkoholmentes söröktől, hiszen az előállításukhoz nem használnak gabonát, ezáltal glutén-, szénhidrát- , cukor- és kalóriamentesek is egyben. A felhasznált komlónak köszönhetően ráadásul nyugtató, stresszoldó hatása is van.

A MONYO Hop Soda a népszerű Citra és Centennial komlókkal készül, ízében hordozza az IPA-ra jellemző trópusi gyümölcsös, citrusos jegyeket, minimális keserűséggel. A sörkedvelő fogyasztónak akkor sem kell lemondania a komlós ízről, ha éppen valamiért nem tud, vagy nem szeretne alkoholt fogyasztani

Kóla az új "superfood-dal" fűszerezve, íme a Cascara Cola

A második újdonság a Cascara Cola, aminek a különlegessége hogy cascara-val, vagyis szárított kávégyümölccsel van fűszerezve. Ennek az alapanyagnak az élelmiszeripari felhasználása egészen a tavalyi évig nem volt lehetséges, azonban 2022. februártól a ”novel food” törvény értelmében már engedélyezett a felhasználása.

A Cascara Cola egészségesebb alternatívát nyújt a kóla piacon, a felhasznált cascara magas antioxidáns és természetes koffein tartalma miatt. Ennek köszönhetően igazi élénkítő, koffein tartalma nagyjából a duplája a nagyüzemi kóláknak. Érdekesség még, hogy a felhasznált kávégyümölcs az ország egyetlen magyar tulajdonú kávéföldjérők érkezik, a Tóth Sándor által fémjelzett costa rica-i Bányai ültetvényről. A "zero waste" élelmiszer alapanyag felhasználásnak ez is egy újabb módja.

A Cascara Cola ízében különleges, megjelenik benne a kávé és különböző aszalt gyümölcsös (datolya, füge) jegyek egyaránt.