Ízig-vérig a forró nyarat idézik a METRO idei Év Bora válogatások: a spanyol Cepa Divisa és a magyar Kikötő kollekció március közepén került a nagykereskedelem áruházainak polcaira. Ezeket a borokat kizárólag a METRO forgalmazza.

Ahogy minden évben, idén is március 22-én mutatta be az Év Bora borválogatását a METRO áruházlánc, ezúttal a METRO Év bora 2023 – napfényes válogatás címmel. A bemutatóval párhuzamosan el is indult az értékesítése.
A METRO Év Bora címet az áruházlánc minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítéli oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar METRO idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A borszakértők által íz és ár-érték arány alapján kiválasztott borokat kizárólag a METRO-áruházakban lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik kockázatmentes, mégis remek ár-érték arányú borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.
Az eseményen Gáspár Miklós, a Garamvári Szőlőbirtok Vinárium kereskedelmi igazgatója mesélt az Év Magyar borának választott borokról, de kitért a hazai fogyasztói trendekre is. Gerendai Károly, a METRO bor és pezsgő kategóriaszakértője pedig a METRO Év Nemzetközi Borának választott borválogatást mutatta be.
Madarina György, a METRO szárazáru beszerzési osztályának vezetője közölte, hogy körülbelül ezerféle bort árulnak az üzleteikben. Vannak lokálisan kiemelt választékaik is, de külföldi borokat is kínálnak. Úgy véli, az Év Bora kollekciójuk egy olyan exkluzív válogatás, amellyel kedvező áron nyújtanak magasabb minőséget.

METRO Év Magyar Bora 2023
A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok több mint három évtizedes múltra tekint vissza. A borászat borai és pezsgői kiváló eredményekkel szerepelnek magyar és nemzetközi versenyen, 2006-ban pedig elnyerték az Év Pincészete és az Év Bortermelője címet is. A METRO Év Magyar Borait, a Kikötő fantázianevű borválogatást a balatoni vitorlásélet ihlette.
„A kikötő a hajós élet központja és szimbóluma, az a hely, ahol emberek és történetek találkoznak, ahol együtt élvezhetjük az élet szépségeit. A fehér borunk a balatoni élet könnyedségét, a rozé a nyár frissességét, a vörös pedig a nyáresti beszélgetések mélységét hivatott felidézni” – magyarázta Gáspár Miklós a névadás hátterét.
Hozzátette, hogy ezt a missziójukat próbálták megjeleníteni a borokon keresztül is.
A borválogatás zászlóshajója a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és kadarka szőlőfajták házasságának gyümölcse, a Kikötő Vörös cuvée (2021), mély rubintvörös színnel, málna, erdei gyümölcs és szilva jegyeket hordozó illattal. Ízében fűszeres-ásványos jelleg, selymes tanninok, utóízben diszkréten megjelenő hordós aromák és kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.
A Kikötő-sorozat Fehér cuvée-je (2022) a chardonnay, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres és Irsai Olivér fajták zamatait egyesíti. Hízelgően édes illata ellenére meglepően száraz az ízérzet, citrusos-trópusi gyümölcsös jegyekkel és ropogós savakkal. Gáspár Miklós úgy fogalmazott, hogy a délbalatoni borvidék legjellemzőbb fajtáiból áll össze a fehér: ezek képviselik a frissességet, és megadják a Balaton hangulatát.
A Kikötő Rosé cuvée (2022) egyéniségét syrah, pinot noir és merlot fajták adják: mély rózsaszínű, lazacos árnyalatú ital, epres-ribizlis aromával. A piros gyümölcsös ízélménynek játékos pikantériát ad a syrah fűszeressége és a merlot málnás jellege.

METRO Év Nemzetközi Bora 2023
A Bodega Carlos Serres borászatból származó borválogatás viseli idén a METRO Év Nemzetközi Bora címet. Gerendai Károly elmondta, hogy a spanyol borászat a Rioja történelmi borvidéken termeli zamatos borait. A borászatot az Oja-völgyi Haroban alapította a névadó Carlos Serres 1896-ban.
„A borválogatás nem fog csalódást okozni a spanyol borok barátainak, és garantáltan vágyódást ébreszt Spanyolország iránt azokban, akik valaha jártak ott, vagy csak tervezik az utazást. Nem mellesleg egy remek ár-érték arányú borról van szó, spanyol csúcsborhoz ennél csak drágábban juthatnánk” – közölte a szakember, hozzátéve, hogy már másodjára kapta meg spanyol bor a METRO Év Bora címet.
A METRO Év Bora 2023 nemzetközi borválogatásának vörösbora a Cepa Divisa Vendimia Seleccionada D.O.Ca. Rioja (2021). A tempranillo szőlőből készült, lendületes világoslila nedű a négy hónapos amerikai és francia tölgyfahordós érlelésből fakadó füstös és vaníliás illatjegyekkel, édesgyökér és bogyós gyümölcs aromákkal kecsegtet. A Cepa Divisa Viura D.O.Ca. Rioja (2022) fehérbor Viura szőlőből készült. Halványsárga színű, egyediségét a két hónapon át tartó finomseprűs érlelés adja. Tempranillo szőlőből készült a borválogatás rozébora is, a Cepa Divisa Rosé D.O.Ca. Rioja (2022). Komplex és játékos ízélményt ad ez a lágy rózsaszín mediterrán rozé: illatában málna és ibolya aromák, fűszerek, cukorka és balzsamecetes jegyek fedezhetőek fel, a korty pedig ropogós gyümölcsös ízével kényezteti az ízlelőbimbókat.

A fiatalok is nyitottak a minőségre
Gáspár Miklós kijelentette, hogy a válogatásnak mind a hat bora csavarzáras. Szavai szerint azért olyan elterjedtek már a csavaros kupakú borosüvegek, mert azok könnyebben kezelhető, sterilebb, biztosabb technológiát nyújtanak, és a piac is kikényszerítette a csavaros kupakok alkalmazását a dugók helyett.
Beszélt arról is, hogy a palackok begyűjtő hálózata Magyarországon megszűnt, a visszaállítása most zajlik, hiszen 2024. január 1-jétől minden palacknak, fémdoboznak és műanyag palacknak visszaválthatónak kell lennie.
A fogyasztási szokásokat ismertetve elmondta, hogy a fiatalok is egyre nyitottabbak a jó minőségű borokra. Véleménye szerint ehhez főként stílusban kellett a borászatoknak változtatni, hogy a fiatalok által szerethető, könnyed, gyümölcsösebb borokat kínáljanak.