A magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészetnek a Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon az egyik Carassia-tétele aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.
Az idén szeptemberben forgalomba kerülő, százszázalékban Chardonnay-ből készült Carassia Blanc de Blancs Brut Nature (0,75 l) változata kapott arany minősítést a szigorú ítészektől, a már forgalomban lévő CARASSIA Blanc de Blancs Brut (0,75 l) tétel pedig ezüstérmet szerzett, miután tavaly szintén ezüst minősítést kapott a forgalomba kerülő pezsgők között. Romániában, közelebbről Erdélyben készített pezsgő még soha nem ért el ilyen sikert.
A pezsgő története az ezredforduló környékén indult, amikor idősebb Gál Tibor borász, mint a pinot noir magyar nagykövete megérezte, hogy kedves szőlője és más pezsgőfajták is jól megtalálják majd a helyüket a Szilágyságban. Tragikus halálát követően öt borkedvelő barát fogott össze, hogy a mester körvonalazta tervet életre keltse. A nemes cél érdekében betársult a Pannonhalmi Főapátság is, így alakult ki a magyarországi befektető csoport. A szilágysági terroir adottságai, a szakmai munka alázata, a minőség iránti elkötelezettség, az erdélyi pezsgős hagyomány felélesztése valamint az öt barát vállalkozási kedve egyszerre jelenik meg a Carassia jelképében, a szívekkel körbezárt csillagban.
A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben került fel a bortérképre. A falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő terület egy természetes “amfiteátrumot” alkot. A Carassia kizárólag saját ültetvényről származó szőlő felhasználásával, a kezdetektől pezsgő-alapbornak szánt termés kiválasztásával és megfelelő gondozásával készül. A pezsgő készítésekor kiemelten fontos, hogy a szőlő feldolgozása az ültetvény közvetlen közelében történjen. A 2015-ben Építőipari Nívó-díjat nyert pinceépületet eleve ennek figyelembevételével tervezték. Pezsgő csak tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.
A CSWWC az első és egyelőre az egyetlen verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékel a világ jelenleg legelismertebb három pezsgőszakértője: Tom Stevenson, Essi Avellan, Master of Wine és Dr. Tony Jordan. A bíráskodásban, a három alapítón kívül, Márkus György Champagne és Burgundia szakértő is részt vesz. Idén, a 18 országból érkezett több ezer pezsgő között 116 arany és 128 ezüstérmet osztottak ki.