A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálja az április 25-ikei esetet, amikor atropin tartalmú fűszerköménnyel készült étel fogyasztása miatt ételmérgezés történt egy budapesti étteremben.

Ekkor 19-en betegedtek meg, mindannyian fűszerköménnyel ízesített gulyáslevest fogyasztottak. Emellett folyamatban van a fűszerkömény élelmiszerláncon belüli nyomon követése, a termeléstől a csomagoláson át a felhasználásig. A hatóság azt már kiderítette, hogy az eddig fellelt őrlemények egyiptomi származásúak voltak - közölte a Nébih.

A hivatal laboratóriumában az éttermi és a forgalmazó helyeken vett minták vizsgálata még folyamatban van, de az előzetes eredmények szerint az éttermi gulyásleves mintája és az egyik forgalmazónál mintázott őrölt kömény tételek is atropint tartalmaznak. A hivatal soron kívül további mintákat vett és vesz jelenleg is fűszerkömény-felhasználóknál és -forgalmazóknál, megvizsgálja ezek atropintartalmát.

A Nébih javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez mindenki az őrölt kömény helyett a szemes köménymagot használjon, és felhasználás előtt alaposan nézze át, hogy nem tartalmaz-e szennyeződést. (MTI)