Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának, melynek tétje a lyoni döntőre való továbbjutás volt. A magyar csapat nemcsak biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén – amelyre 2025 januárjában kerül majd sor –, hanem a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozhatta.

2022-ben a Budapesten rendezett Bocuse d’Or európai válogatón derült ki, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt hús alapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

 A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstolózsűri-tag egyben) pedig Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. Ehhez természetesen kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

A METRO Nagykereskedelem hosszú évek óta támogatja a megmérettetésen induló csapatok felkészülését kiváló minőségű alapanyagokkal, támogatva ezzel a sokszínű hazai gasztronómia fejlesztését és a fiatal séftehetségek kibontakozását.

 A Bocuse d’Or európai döntőjén ezúttal is taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:

 

A legjobb tál: Magyarország

A legjobb tányér: Egyesült Királyság

A legjobb commis: Svédország

3. helyezett: Norvégia

2. helyezett: Svédország

1. helyezett: Dánia