Grigoris Kikis képviselheti a dél-kelet európai és mediterrán régiót a nagydöntőn

 Számos izgalmas gasztronómiai fordulót és kulináris bemutatót követően a dél-kelet európai és mediterrán régió tehetséges fiatal séfjei közül Grigoris Kikist választották a 2022. november 8-án, Zágrábban megrendezett S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális győztesének.

 Grigoris Kikis - aki tehetségével kilenc másik, a világ minden tájáról érkező séfet utasított maga mögé -, a verseny következő állomásaként a Milánóban megrendezett nagydöntőn mérettetheti meg magát 2023-ban. A versenyen Kovács Dominik, a MÁK Bistro egykori séfje – aki jelenleg a Christie’s Urban Bistro reggelizőt vezeti – képviselte Magyarországot.

Grigoris a „Tőkehal története” fantázianevű egyedi fogásával nyerte el a rangos helyi zsűri elismerését, amelyben a görög gasztronómiai kultúra hagyományait és modernitását ötvözte. Ételével azt próbálta bizonyítani, hogy az egyszerű dolgoknak is számos árnyalata lehet, inspirációért pedig érdemes a saját gyökereink és történelmünk felé fordulni.

 A SPYCA verseny egyedülálló lehetőséget biztosított számomra, hogy feszegessem a saját határaimat, és megmutassam egy kreatívabb oldalamat. Szórakoztató és inspiráló élmény volt megannyi tehetséges, feltörekvő séffel, résztvevővel, mentorral és zsűritaggal találkozni, együtt ötletelni, valamint kapcsolatokat építeni – számomra ez volt a verseny legjobb része. Hálás vagyok a S.Pellegrinónak, hogy részt vehettem, valamint köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem, és segített, hogy azzá a séffé váljak, aki ma vagyok. Ez a két díj, amit a kezemben tartok, őket is illeti, találkozunk Milánóban!” – mondta Grigoris Kikis, a dél-kelet európai és mediterrán régió döntőjének idei győztese.

 Grigoris Kikis útját a milánói nagydöntőig Georgianna Hiliadaki szakmai mentorként kíséri végig.

Georgianna a két Michelin-csillagos athéni étterem, a Funky Gourmet, valamint a londoni Opso, Ino és PittaBun éttermek társalapítója és séfje. A szakember a Best Chef Awards értékelése alapján 2017-ben a világ ötödik legjobb női séfje volt, valamint 2017-2019 között három egymást követő évben a legjobb női séfnek választották Athénban. Mentorként Hiliadaki séf útmutatásával és támogatásával segíti a tehetség egyedi fogásainak tökéletesítését és a sikeres felkészülést.

 A 2019/21-es szériához hasonlóan, az idei verseny során is négy kategóriában hirdetnek győztest, így a fődíj mellett a Food Made Good programot működtető Fenntartható Éttermek Szövetsége által megszavazott S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, a verseny mentorai által megszavazott Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díjat, és a Fine Dining Lovers online közössége által megszavazott Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat is kiosztják.

 Grigoris Kikis mellett, aki a 2022-23-as S.Pellegrino Young Chef Academy verseny fődíjáért szállhat harcba, további két fiatal séfet is díjaztak, akik így egy lépéssel közelebb kerültek a milánói nagydöntőhöz.

 Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj - Žiga Koprivc és fogása: “Csak te és én”

Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj: - Ivan Tartaro és ételkülönlegessége: „A talaj gyökerei”

Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek DíjGrigoris Kikis és kreációja: „A tőkehal története”