A Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo-n került megrendezésre, ahol négyen szálltak versenybe az első helyért.
Október 21-én lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo területén. Négy szakács indult az első helyért, amely révén képviselheti hazánkat a jövőre megrendezésre kerülő döntőn. Óriási hangulatban zajlott a verseny, felszabadult örömfőzésnek lehettünk tanúi.
A versenyételek:
A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervízben várt el a zsűri. A haltányér kötelező eleme a bezdáni pirospaprika volt.
A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt ebben az évben, és felhasználható volt minden része az állatnak, nem volt erre vonatkozó kritérium. Kötelező elemként szerepelt a tarja és a nyelv.
A hústémában fontos kritérium volt, hogy legalább három teljesen különféle köretnek kellett szerepelni a tányéron, illetve minimum egy mártást kellett tartalmaznia.
A verseny előtt még egy nem várt meglepetés alapanyagot is fel kellett használni a séfeknek, amit csak a verseny reggelén tudtak meg, ez nem más volt, mint a snidling.
A döntős csapatok:
Az első boxban Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje foglalt helyet.
A másodikban Kelemen Roland, a legutóbbi hazai döntő második helyezettje, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje versenyzett.
A harmadikban a győztes Dalnoki Bence, a Stand Étterem sous chefje, míg a negyedikben Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke.
A Hungexpo vadonatúj rendezvénytermében megrendezett versenyen a szakma kiválóságai foglaltak helyet a zsűriben.
A kóstolózsűri tagjai a következők voltak: Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László.
Konyhai zsűri: Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.
Helyezések és díjazottak:
A legjobb csapat díja: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
A médiazsűri különdíja: Dalnoki Bence
A legjobb commis: Fodor Noel
Életmű-díj (új díj, ezentúl minden magyar döntő alkalmával kiosztják): Bíró Lajos
Bocuse d’Or magyar döntő eredménye
- helyezett: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik (commis)
- helyezett: Kelemen Roland és Fodor Noel (commis)
- helyezett: Adamek Balázs és Kocsis Marcell (commis)
(Foto: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d'Or Akadémia)
A Magyarországon megrendezendő európai válogató március 22-én lesz.