A Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo-n került megrendezésre, ahol négyen szálltak versenybe az első helyért.

 Október 21-én lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo területén. Négy szakács indult az első helyért, amely révén képviselheti hazánkat a jövőre megrendezésre kerülő döntőn. Óriási hangulatban zajlott a verseny, felszabadult örömfőzésnek lehettünk tanúi. 

A versenyételek:

A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervízben várt el a zsűri. A haltányér kötelező eleme a bezdáni pirospaprika volt.

A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt ebben az évben, és felhasználható volt minden része az állatnak, nem volt erre vonatkozó kritérium. Kötelező elemként szerepelt a tarja és a nyelv.

A hústémában fontos kritérium volt, hogy legalább három teljesen különféle köretnek kellett szerepelni a tányéron, illetve minimum egy mártást kellett tartalmaznia.

A verseny előtt még egy nem várt meglepetés alapanyagot is fel kellett használni a séfeknek, amit csak a verseny reggelén tudtak meg, ez nem más volt, mint a snidling.

A döntős csapatok:

Az első boxban Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje foglalt helyet.
A másodikban Kelemen Roland, a legutóbbi hazai döntő második helyezettje, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje versenyzett.
A harmadikban a győztes Dalnoki Bence, a Stand Étterem sous chefje, míg a negyedikben Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke.

A Hungexpo vadonatúj rendezvénytermében megrendezett versenyen a szakma kiválóságai foglaltak helyet a zsűriben.

A kóstolózsűri tagjai a következők voltak: Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László.

Konyhai zsűri: Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

 

 

Helyezések és díjazottak:

A legjobb csapat díja:            Dalnoki Bence és Nyikos Patrik

A médiazsűri különdíja:        Dalnoki Bence

A legjobb commis:                 Fodor Noel

Életmű-díj (új díj, ezentúl minden magyar döntő alkalmával kiosztják): Bíró Lajos

Bocuse d’Or magyar döntő eredménye

  1. helyezett:       Dalnoki Bence és Nyikos Patrik (commis)
  2. helyezett:       Kelemen Roland és Fodor Noel (commis)
  3. helyezett:       Adamek Balázs és Kocsis Marcell (commis)

 

(Foto: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d'Or Akadémia)

A Magyarországon megrendezendő európai válogató március 22-én lesz.