Az olaszországi Turinban hirdették ki „A világ 50 legjobb étterme” 2025-ös listáját.

Az első helyen a Limában található Maido végzett, 10 név pedig először került fel a rangsorra.

„A világ 50 legjobb étterme” lista 1120 nemzetközi étteremipari szakértő és világlátott ínyenc szavazata alapján áll össze. Az első helyet megszerző éttermek a győzelmet követően kikerülnek a szavazásból, és örökké ikonikus vendéglátóhelyként, a legjobbak között tartják számon – a korábbi győzteseket összegző listán szerepel a tavalyi első helyezett, a barcelonai Disfrutar is.

2024-ben az ötödik helyet szerezte meg, 2025-ben viszont már a világ legjobb éttermének választották a limai Maido-t, amely a nikkei konyha keretében a precíz japán technikákat élénk perui hozzávalókkal ötvözve kulturálisan gazdag és innovatívan modern étkezési élményt teremt.

A rangsor második helyén az Asador Etxebarri (Atxondo) áll, amely A világ legjobb sommelier-je 2025 címet elnyerő Mohamed Benabdallah-t is csapatában tudhatja. A dobogó harmadik fokára a Quintonil (Mexico City) léphetett.

Albert Adrià, az Enigma (34. helyezett) séf-tulajdonosa nyerte meg a 2025-ös Estrella Damm Séfek Választása Díjat, az egyetlen elismerést, amelyet a kollégák szavaznak meg.

A Fenntartható Étterem Díjat a rangsor 48. helyén álló Celele (Cartagena) vihette haza. Regionális és szezonális menüjük, amely alapanyagainak 90%-át helyben szerzik be, a biodiverzitást és a hagyományos gyakorlatokat támogatja.

A teljes lista:

(Forrás: The World's 50 Best Restaurants | The best restaurants in the world)