Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntött a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről, akik Bicsár Attila és Kovács-Siklós Lázár lettek.

 Bicsár Attila

A vendéglátásban ismert és elismert séf 12 éves korában döntötte el, hogy szakács lesz. Dolgozott nagy szállodalánc konyháján, vezetett főzőiskolát, üzemeltetett partiszervíz céget. Élete meghatározó részeként tekint az Alabárdos étteremre, ahol közel 20 évet dolgozott Jakabffy László irányítása alatt. Jelenleg a villányi Sauska 48 – amely 2022 óta a Michelin által ajánlott hely – és a hamarosan nyíló, szintén a Sauska család pincészetéhez tartozó Padi Étterem executive séfje. A 25 év alatt megszerzett szakmai tapasztalatát szívesen adja tovább, szeret oktatni. 2015-től kezdve több alkalommal szakmai bemutatókat tartott a METRO vevőakadémián (magyar ételek bemutatása külügyi séfeknek), 2009-ben New Yorkban két alkalommal is prezentált magyar menüket. Az első Hagyomány és Evolúció szakácsversenyen 1. helyezést ért el, a Chaine des Rotisseurs magyarországi döntőjén 1. helyezett lett, a világbajnokságon 4. helyet szerzett. Oktatási tevékenység keretében az alábbi versenyeken segített: a Bocuse d’Or magyar válogatója, a Gundel iskola nemzetközi tanuló versenye, a Czifray versenykurzuson és a Chaine des Rotisseurs versenyein. A hazai és a nemzetközi gasztronómiában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Pro Gastronomia díjban részesült. Tagja a Magyar Gasztronómiai Egyesületnek és a Chaine Egyesületnek.

 „Fontos, hogy az ételeim emlékeket idézzenek fel, de mégis új élményt nyújtsanak, legyen bennük egy kis csavar, valami eddig soha nem tapasztalt is.”

 Kovács-Siklós Lázár

Kovács Lázár (Lázár Chef) a Gundel Iskola elvégzését követően a szakmai pályafutását az Alabárdos Étteremben kezdte, Jakabffy László irányítása, mentorálása alatt, konyhafőnöksége idején az éttermet az ország legjobb éttermei közé választották. A ranglétrát végigjárva üzletvezetőként távozott, és megnyitotta saját éttermét, a Lázár Vendéglőjét. Kalla Kálmán nyomdokaiba lépve a washingtoni magyar nagykövetség séfjeként dolgozott, melyről az amerikai sajtó is elismerően cikkezett, és közreműködött a magyar kultúra és gasztronómia népszerűsítésében is. Emellett a magyar gasztronómiai műsorkészítés úttörője is, több mint tíz éven át volt az RTL Klub Receptklub c. műsorának séf-házigazdája, így az egész ország megismerte. Napi rendszerességgel jelentkezik a közösségi médiában különböző edukációs, gasztronómiai tartalmakkal, óriási követőtáborral rendelkezik. A gasztronómiai rendezvények állandó szakértője, közreműködője, műsorvezetője. Küldetésének tekinti a magyar alapanyagok és a magyar konyha népszerűsítését, a fiatalok motiválását az egészséges étkezésre és a főzésre, rendszeresen tart iskolai főzőbemutatókat. Receptgyűjteményében a tradicionális receptek megreformálásával a hazai kedvenc ételeket modern formába öntötte. A Chaine Egyesület elnökségének tagja, gasztronómiai tanácsadói feladatokat lát el; az Ifjúsági Szakácsversenyek szervezője és technikai igazgatója, továbbá a magyar versenyzők világbajnokságra történő felkészítésében is aktív szerepet vállal. Számos hazai és külföldi verseny dobogós díjazottja, és több hazai és külföldi szakmai szervezet tagja.

  

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2024. október 27-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a Gundel Étteremben.