Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta két Michelin-csillagját Szlovéniában, míg az egy csillagos éttermek száma hatról kilencre emelkedett - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

    Szlovén éttermek 2020-ban kaptak először Michelin-csillagot: két csillagot a Hisa Franko, öt étterem, a Radovljica melletti Vila Podvin, a Maribor melletti Hisa Denk, a ljubljanai Atelje, a vipavai Pri Lojzetu és a Nova Gorica-i Dam pedig egy-egy csillagot. 2021-ben a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric csatlakozhatott a Michelin-csillagos éttermekhez, idén pedig három újabb vendéglő: a portorozi COB, a Kranjska Gora-i Milka, valamint a ljubljanai Strelec étterem.
    Hét szlovén étterem Bib Gourmand minősítést kapott, 41-et pedig Michelin-tányérral tüntettek ki, ezt olyan éttermek kapják, amelyek egyedi választékkal rendelkeznek.
    A Michelin 2020-ban egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget. Szlovéniában összesen hat olyan étterem van, amely megkapta a zöld Michelin-csillagot.
    Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója közleményében azt írta: "a szlovén kalauz harmadik kiadása a gasztronómia színvonalának növekedését tükrözi, és ez az egész országban érezhető".
    Megjegyezte: a válogatáson továbbjutott tíz étterem az ország hét különböző városában található, a Michelin ellenőrei pedig lelkesedéssel figyelték, ahogy országszerte évről évre jelennek meg magas színvonalú éttermek, illetve fejlődnek tovább.
    "Boldog nap a mai a szlovén turizmus számára" - mondta Maja Pak, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal igazgatója, hozzátéve, hogy Szlovéniában az egy főre jutó Michelin-csillagos éttermek száma jóval meghaladja az európai átlagot.

 

(MTI)