A III. Czifray-versenykurzus negyedik fordulójában ötféle kagylót lehet választani a főételhez és háromféle gabonát a desszerthez.

A jövő év február 25-én rendezendő versenyt a Szinergia Szakiskola Dráva utcai Taverna Tagintézményében tartja a Magyar Gasztronómiai Egyesület.

A negyedik forduló témái:

Kagyló

A kompozícióban a kagyló és a leve legyen meghatározó. Felhasználható fekete kagyló, szívkagyló, vénuszkagyló, datolyakagyló, borotvakagyló. Vagy akár kettő ezek közül. (Szent Jakab-kagyló nem szerepel a versenykiírásban) A kagyló levéből készülhet leves, mártás, zselé. Behozható olaj, ecet, gyümölcslé, zöldség, fűszernövény és egy alaplé. Behozhatóak száraz tésztafélék és rizs is, egyébként minden, amit nem tilt az alapszabály. Mellékszereplőként megjelenhet kis darab hal vagy egy garnéla rák is (nem kötelező).

Egy lehetséges megoldás:

Desszert tönkebúzából (vagy tönkölyből vagy árpagyöngyből)

A feladat egy desszert, amalynek főszereplője a gabona. Behozható pattogatásra és további feldolgozásra előkészített gabona. Behozhatóak fűszerek, tejtermékek, állagformálók (Texturas/Ferran Adria, Sosa és mások) stb. Behozható egy gyümölcs vagy gabona alaplé.

A versenyzőknek két óra áll rendelkezésükre, egy óra után tálalandó az első étel, egy órával később a második. A konyhai munkánál fontos szempont, mennyire töltik ki hasznos munkával a rendelkezésre álló időt. Elvárt az emelkedett bisztró- vagy csúcsgasztronómiai színvonal.

A Bűvös szakácson megjelent kiírás mellett olyan recepteket is összegyűjtöttek a szervezők, amelyből a versenyzők ihletet meríthetnek>>