Egyetlen beszélgetés két világhírű borvidék páratlan találkozását eredményezte. Az olasz textilgyártó Busatti céget Magyarországon képviselő Toscaneria Kft. és a prémium vendégházakat működtető Kiss-Henézi Guest House ötlete alapján, öt család rendkívüli összefogásával valósult meg az első Busatti Furmint kollekció.

Tokaj-Hegyalja ékszerdobozában, Mádon, rangos borászok társaságában került először terítékre a Busatti Furmint textília. A jeles vendégeket Mád polgármestere, Tatárka József köszöntötte. Az eseményen tiszteletét tette ifj. Szepsy István, a 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer díj birtokosa, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagjai és a Tokaji Borbarátnők Társasága tagjai, valamint olyan elismert pincészetek képviselői, mint a MARIASY és a SAUSKA.

A közel kétszáz éves múltra visszatekintő Busatti márkanév szinonimája a magas minőségnek. Olyan neves világmárkáknak készítettek már kollekciókat, mint az olasz Prada divatház vagy a luxus órákat, ékszereket gyártó svájci Chopard. A magyar vonatkozású Busatti mintázat 181 évet váratott magára, de végül 2023 tavaszán elkészült az első hungarikum ihlette textil kollekció, a Zwack Unicum részére.  A Tokaji borvidék tiszteletére tervezett Busatti Furmint dizájn is páratlan a maga nemében, hiszen a híres magyar borrégió legfontosabb szőlőfajtáját, az egyik legértékesebb hungarikumot először alkotta meg a patinás olasz cég. Ebben a különleges textíliában két világhírű és évszázadok óta magas minőséget képviselő brand találkozott, újat és maradandót alkotva.

Az elegáns, szálfestéses, kézműves Busatti Furmint szövet a királyok borához méltó óarany színben és a Tokaji borvidék sajátos éghajlatát jelképező pasztell kék árnyalatokban készült. Az első termékcsaládot alkotó asztalterítő, asztali futó, szalvéta, függöny és díszpárna szett kiegészült egy különleges Hollóházi porcelán lámpával is, ünnepi fényárban úsztatva csodálatos borvidékünket. A Busatti által tervezett textília funkcionalitását tekintve végtelen lehetőséget rejt, a klasszikus lakberendezési tárgyaktól kezdve a speciális designer termékek megalkotásáig, különleges márkakiterjesztésként segítve a térség nemzetközi ismertségét.

Livio Sassolini Busatti, a család kilencedik generációjának vezetője, aki egyben az  Unione Imprese Centenarie Italiane igazgatótanács tagja is - amely szövetség olyan több, mint száz éves múltra visszatekintő, magas minőséget képviselő olasz vállalatokat tömörít, mint például a borkiválóságairól híres Marchesi Antinori -, az alábbiakat nyilatkozta az új design kapcsán: „A Busatti Furmint minta különösen büszkévé tesz minket, mert lehetővé teszi számunkra, hogy szoros együttműködést folytassunk immáron két, kiváló borairól híres területtel, amelyet a világon mindenhol ismernek és elismernek: az egyik Chianti Toszkánában, a másik pedig Tokaj, Magyarországon. Egy különleges pamutszövetet készítettünk a furmint számára, és biztosak vagyunk benne, hogy ez az együttműködés még nagyobb közelséget teremt két nemzetünk, Olaszország és Magyarország között.”

A Busatti Furmint minta születését Péntek Mária, a Toscaneria Kft., a Busatti hazai képviseletének ügyvezető igazgatója az alábbiakban összegezte: „Különleges módon az Unicum Házban tettük meg az ide vezető első lépést, a Kiss-Henézi Guest House tulajdonosainak, Kiss-Henézi Dórinak és Kiss Gábornak köszönhetően, akik a Modern & Stílusos Vidék Üzleti Közösség tagjaival együtt vettek részt a Busatti Zwack Unicum kollekció premierjén. Ezen az eseményen Dóriék megkértek, hogy szeretett borvidékük kapcsán gondolkozzunk a régióhoz illeszkedő dizájnon, hogy minőségéhez és nevéhez méltóan még többen megismerjék a világon. Tokaj-Hegyalja értékeit és hírnevét építeni igazán nemes feladat és mindig vonzott minket a hungarikumok világa, ahol az egyediségünk tetten érhető, így boldogan szőttük a terveket, a Busattival közösen. Megtisztelő számunkra, hogy a Busatti család végtelen szeretettel fogadta az ötletünket és mindvégig támogattak minket. A Busatti Furmint textíliával a Tokaji borrégiót méltó környezetbe helyeztük, olyan nevek mellé, mint a Ferragamo, vagy éppen Frances Mayes. Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy az első kollekciót szép borvidékünk jövőjéért és jó hírnevéért sokat tevő családi vállalkozásokkal - Kiss-Henézi Guest House Mád, Demetervin Pincészet, Harangszó Vendégház Mád, Adrienne Deluxe - szorosan együttműködve hívhattuk életre. Kimondhatatlan öröm számunkra, hogy a Hollóházi Porcelánmanufaktúrával közösen tervezett exkluzív lámpakollekciónk két aranyozott tagjával tovább emelhetjük a Busatti Furmint bemutató fényét, amelyet szintén most mutatunk be először a nyilvánosságnak.”

( foto:Mary-Anna Photography)