Idén év végéig a K&H SZÉP kártyás fizetések értéke megközelítheti a 30 milliárd forintot. Ebben három tényező is szerepet játszik: az elfogadóhelyek számának folyamatos bővülése, a tavaszi élelmiszervásárlási lehetőség és az alszámlák közötti átjárhatóság. Ez utóbbi úgy tűnik, hogy végleges is marad, hiszen a tavaly óta csupán formálisan létező alszámlák meg is szűnnek.

Az idei év meglehetősen mozgalmas volt a SZÉP kártya használat szabályozásának szempontjából: év végéig meghosszabbították az alszámlák közötti átjárhatóságot, februártól júniusig élelmiszervásárlásra is fel lehetett használni a juttatást és egy új, az idei év október 15-ig feltöltött és a jövő év tavaszáig fel nem használt juttatásokra fizetendő egyszeri díjat is bevezettek, így ösztönözve a keretösszegek elköltését. Mindezek eredményeként az első 10 hónapban a K&H SZÉP kártya költések értéke megközelítette a 24 milliárd forintot és az év végéig elérheti akár a 30 milliárdot is, ami jelentős növekedést jelentene a tavalyi, közel 28 milliárd forintos éves forgalomhoz képest. Az intenzív felhasználást az is segíti, hogy a mintegy 283 ezer kártyabirtokos országosan már 39 ezer elfogadóhelyen használhatja fel a juttatást.

A SZÉP kártya jövőre is velünk marad
A három alszámla közül jellemzően a vendéglátás alszámla forgalma volt a legnagyobb, ezt követte a szálláshely, végül pedig a szabadidő alszámla használata. Az idei eddigi K&H SZÉP kártya forgalom esetében ez azt jelentette, hogy a vendéglátás alszámla forgalma 60 százalékot tett ki, míg a szálláshelyé 31, a szabadidőé pedig 9 százalékot. Az, hogy a jövőben nem lesznek alszámlák, a kártyabirtokosok számára duplán kényelmessé teszi a használatot. Ezzel ugyanis nemcsak az egyenleg felhasználása egyszerűsödik, de arról sem kell nyilatkozni év elején, hogy a keretet hogyan szeretnék megosztani a három alszámla között.

A munkáltatóknak továbbra is a változatlan adókedvezmény miatt lehet érdekük a juttatási forma alkalmazása. Igaz, az október 6-ai kormányhatározat alapján a 2022. október 15. után jóváírt összegek már csak egy évig használhatók fel, és utána egyszeri 15 százalékos díjterhelést kell alkalmaznia a kibocsátóknak, de a juttatási forma még a módosítással együtt is segíthet a jövőben ellensúlyozni az erőteljes reálbér-csökkenést. A 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegek 2023. május 31-ig használhatók fel díjterhelés nélkül.