Bemutatta az ország első NFT burgerét a Bamba Marha Burger Bár. Megfogalmazásuk szerint ez a blokklánc technológia és a gasztronómia első magyar találkozása.

A Bamba Marha Burger Bár társalapítója és kulináris vezetője május 5-én jelentette be, hogy elkészítették Magyarország első NFT burgerét, és a virtuális arany terméket összekötötték egy kézzelfogható, finom, ehető burgerrel. Mivel itthon még kevésbé ismert az NFT világa, ezért a kriptopiacra belépő burgerező a kampányának edukációs célt is szánt.

Egyetlen verzió létezik a virtuális burgerből
Az NFT (non-fungible token, vagyis a nem helyettesíthető token) egy nem kézzel fogható, egyedi, digitális termék, amiből csak egy létezik. Blokkláncon tárolják és névre szól. Ezzel az egyedi virtuális adategységgel lehet kereskedni, értékesíteni. Lehet fotó, grafika, 3D fájl is, zene, vagy hang, amelynek a hitelesítését blokkláncon végzik. Ez igazolja a fájl eredetiségét és tulajdonosát.
A Bamba Marha NFT arany burgeréből is egyetlen eredeti darab készült.
Az NFT-piac az elmúlt egy-két évben hihetetlenül elkezdett pörögni, egyes alkotásokat több millió dolláros áron adnak el. A Bamba Marha NFT burgerének tulajdonosa viszont nem csupán a 3D-s digitális alkotás tulajdonosa lesz: élete végéig minden hónapban egyszer ingyen ehet egy nagy menüt a Bamba Marhában. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy rendeléskor a telefonján felmutatja az NFT-hez kapott titkos adatokat.

Aranyszínű, ehető és finom
Jancsa Jani, a Bamba Marha Burger Bár alapító-tulajdonosa és kulináris vezetője a május 5-i bemutatón elmondta, hogy az év elején fogalmazták meg, hogy szeretnék összekötni a virtuális világot a gasztronómiával. Ehhez találták ki, hogy létrehoznak egy egyszeri, megismételhetetlen NFT-terméket, amit ehető burgerként is elkészítenek. Az ehető NFT változat májustól június elejéig érhető el.
Az aranyszínű gömbökkel és arany ételfestékkel díszített ehető burger nevében a három betű három hozzávalót jelöl az NFT-re utalva: négybors, feketeerdei-sonka és egy titkos majonézes szósz adja a jellegzetes ízvilágot. Vagyis nevében és kinézetében is a virtuális burgert idézi.
Jancsa Jani szavai szerint a burger ízvilágát úgy állították össze, ahogyan egy jó steaket is ízesítene. A digitális NFT-termék egy arany burger, az ehető változatán ezt úgy idézik fel, hogy aranyszínű fújással színezik meg a zsemlét. A titkos szósz egy marinált mustármagokkal gazdagított, füstös majonézt takar. A mustármagokat ecetes-édes lében savanyítják, és a kellemes savak mellett egy kis roppanós élményt is adnak. Erre a rétegre kerül a klasszikusan szaftos húspogácsa, amit tehéntejből készült olasz, olvasztott Provolone Dolce sajttal tesznek még különlegesebbé. Teljessé pedig két szelet füstölt, szárított és pirított feketeerdei sonka teszi a burgert. Grillezett hagymakarikák és egy házi tejszínes négyborsmártás is kerül bele. Kóstoltuk, nagyon finom, nagyon kiadós, és a szószokkal tálalt fűszeres krumplival a nagyobb étkűek is eltelnek. Ez már május 4. óta kapható az étteremben.

Eredeti, mint a Mona Lisa
Míg az ehető verziót az étterem, addig az NFT burger mögötti technológiát a Contented Marketing Ügynökség készítette. A cég alapító-tulajdonosa, Bernát Dániel hangsúlyozta, hogy a hazai gasztronómiában még senki nem készített ilyet, de a 3D-s NFT art is ritka a magyar kriptopiacon. A legtöbb NFT két dimenziós, az NFT burger viszont egy színes arany gif fájl, amely egy forgó burgert ábrázol.
Szemléltetésként elmondta, hogy vannak helyettesíthető tokenek – például a készpénz, vagy a bitcoin–, és vannak a nem helyettesíthetők, amelyekből csak egy darab létezik belőlük. A készpénzt ki lehet cserélni egy másik bankjeggyel, ugyanaz az értékük, mindenhol elfogadják. Leonardo da Vinci Mona Lisa festménye viszont szintén egy non-fungible token-nek megfelelő dolog, egy műalkotás, amiből egyetlen darab van a világon, és semmi mással nem helyettesíthető. Hamisítani nyilván lehet őket, de az nem az eredeti példány.
Az NFT hasonló módon működik a digitális világban.
Bernát Dániel szerint onnan lehet tudni, hogy egy NFT termék eredeti, hogy blokkláncon tárolják. Ők a visszakövethető OpenSea platformot használják. A digitális terméknek van egy egyedi karakterlánca, egy azonosítója, amin meg lehet nézni a tranzakciókat. Ellenőrizni lehet vele a termék eredetiségét.

Kisorsolják az NFT burgert
A Bamba Marha minden hónapban egy havi burger koncepcióval áll elő, most májusban ez az NFT burger. A virtuális NFT burgert kisorsolják azok között, akik a májusi kampányban esznek egy valódi NFT burgert valamelyik Bamba Marha Burger Bárban. Ennek tulajdonjoga eladható, vagy akár el is ajándékozható.
A nyertesnek szüksége lesz az átvételhez egy digitális pénztárcára, amit hozzá kell csatlakoztatni az Opensea platformhoz. Ha még nem készített ilyet, kap hozzá segítséget. A virtuális termékben van egy biztonsági mechanizmus, ami meggátolja, hogy a tulajdonoson kívül más is használja.
A játék részleteiről itt olvashatnak az érdeklődők.