Egy szingapúri fiatal séf kapta a közönségdíjat a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyén.

A prémium ásványvízmárka által indított séfverseny 2023. október 4-5. között, Milánóban zajló nagydöntője előtt adták át a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat, amelyet Ian Goh bárányos fogásával érdemelt ki. Az Ázsiát képviselő, a versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal séf díjnyertes ételében nem csupán személyes meggyőződését, de örökségét is megjelenítette.


Az ásványvízmárka kezdeményezésével olyan nemzetközi fiatal séftehetségeket kíván felkutatni, akik a jövőben a gasztronómia fejlődésének vezető alakjaivá válhatnak. A fődíj mellett a versenyzők között három tematikus díjat is kiosztanak. Ezek egyike a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj, amelyet az a séf nyer el, aki a leginkább képes megmutatni személyes hitvallását az elkészített ételén keresztül, és akire a FineDiningLovers.com olvasói közül a legtöbben szavaznak. Ebben az évben ezt az elismerést a szingapúri Ian Goh nyerte el, az „Örökölt bárány” elnevezésű ételével. A fogás elkészítésében mentora, a szingapúri Michelin-csillagos Nae:um Étterem konyhafőnök-helyettese, Louis Han segítette a fiatal séfet. Ian Goh bárányos ételével lenyűgözte a szavazóközönséget, és 14 másik, a világ minden tájáról érkező tehetséges döntős versenyzőt utasított maga mögé.

„Ez az étel egyszerre tiszteleg a bárány iránti szeretetem és a hajnani örökségem előtt” – mondta a díjnyertes fogásról Goh, aki azt is elárulta, nem is lehetett volna tökéletesebb mentora Louis Han séfnél, hiszen 2016-ban ő maga is ugyanezért a címért versenyzett. „Hosszú órákat töltöttünk együtt. Tapasztalatával és tudásával pedig nem csak a szakmai felkészülésben segített, de megtanított arra is, hogyan legyen nagyobb önbizalmam és mentális állóképességem. Nagyszerű élmény részt venni a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyén, ami lehetőséget teremt a fiatal séfek számára, hogy megmutassák, mi rejlik bennük.”
Valeria Raimondi, a Fine Dining Lovers főszerkesztője örömét fejezte ki, hogy a magazin olvasóinak szavazatai alapján idén Ian Goh kapta a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat, mivel “ez a díj az étel üzenetére, rejtett történetére és az általa közvetített értékekre fókuszál, ezzel is bizonyítva, hogy a kortárs konyhaművészet túlmutat az innovatív technikákon és a kifinomult alapanyagokon”. Valeria Raimondi azt is hozzátette: „Mind tudjuk, mennyire fontos az erőteljes identitás, különösen egy fiatal séf számára, aki a nemzetközi gasztronómiai palettán szeretne feltűnni.”


Az ásványvízmárka kiemelt figyelmet fordít a gasztronómiai tehetségek következő generációjának oktatására, ezért a S.Pellegrino Young Chef Academy keretében inspiráló workshopok sorozatát hozta létre, amelyeken a három tematikus díj fiatal döntősei is lehetőséget kapnak, hogy az iparág szempontjából leglényegesebb témákat járják körbe. Ilyen volt az " Identitás a tányéron” kerekasztal-beszélgetés is, amelynek során a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj döntősei a nemzetközi séfközösség ismert tagjaival - Henrique Sa Pessoa, Peter Gilmore, DeAille Tam, Selassie Atadika és Debora Fadul szakértőkkel, valamint Paola Miglio gasztronómiai újságíróval – vitatták meg, hogy a séfek miként vihetik bele saját identitásukat és személyiségüket az általuk készített ételekbe. A beszélgetés moderátora Tom Jenkins, a Fine Dining Lovers újságírója és az Akadémia képviselője volt.
Hogyan segít a főzés a séfek identitásának kialakításában, és hogyan teszi lehetővé számukra, hogy kifejezzék magukat? Hogyan lehet újítani a konyhában anélkül, hogy szem elől tévesztenék hivatásuk elsődleges feladatát, a jó étkezések megteremtését, valamint miként maradhatnak séfként egyediek? Ez csak néhány azon kérdések közül, amelyekre a séfek a tapasztalataik alapján keresték a válaszokat, és amelyek inspiráló vitát váltottak ki.
"A séfek életük különböző szakaszaiban, eltérő módon jutnak el a főzéshez, így nincs két egyforma karrierút. Ám amint rájönnek, hogy az ételeken keresztül kifejezhetik önmagukat, és beszélhetnek az őket formáról élményekről, akkor gyakorlatilag a konyhaművészet függőjévé válnak. Ahhoz, hogy megőrizhessék egyediségüket, fontos, hogy hűek maradjanak önmagukhoz, és kizárják a zajokat - ez nem azt jelenti, hogy a közösségi média nem hasznos eszköz, de a vezető séfek azt tanácsolják a fiataloknak, hogy ne hagyják magukat túlzottan befolyásolni az online térben látottak által. A szakácsművészetük egyedisége teszi őket azzá, akik - ebben mindenki egyetért -, ez a legnagyobb erősségük. Az innováció pedig nem csak a tányérra kerülő ételben nyilvánulhat meg; abban is újíthatnak a séfek, ahogyan az emberekkel bánnak, hiszen közös törekvésünk, hogy egy mindenki számára jobb iparágat hozzunk létre" - emelte ki Tom Jenkins a beszélgetés legfontosabb üzenetét.